Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • De ‘echte’ pg is niet meer

De ‘echte’ pg is niet meer

21/01/2019 10:48 - Euritha Tjan A Way

De ‘echte’ pg is niet meer

 

PARAMARIBO - Illustratief staat er boven het overlijdensbericht van voormalig procureur-generaal (pg) René Reeder: ‘Het laatste woord is gesproken’. Immers, die ‘echte’ pg naar wie Bouterse verwees tijdens zijn persconferentie op 8 januari, zal nooit meer spreken.

René Marius Reeder overleed de dag na de persconferentie, op 9 januari in Nederland, op 94-jarige leeftijd. Volgens Bouterse was hij één van de mannen die betrokken was bij een onderzoek dat hij persoonlijk had ingesteld na de gebeurtenissen op 8 december 1980. Het is onduidelijk wat de oorzaak is van het heengaan van Reeder. De familie wenst de pers niet te spreken.

Armand van der San die in verschillende hoedanigheden heeft gefunctioneerd onder Reeder en die tot drie jaar terug nog een zakelijke relatie had met de voormalige pg, omschrijft hem als een juridisch goed onderbouwd, kundig en zwijgzaam mens. "Hij heeft gefunctioneerd in een constitutioneel moeilijke periode in ons land van 1981 tot 1987 en dan nog tot 1989. Dus ik kan me helemaal indenken waarom hij ook zo zwijgzaam was", zegt Van der San. 

Hij memoreert bovendien dat Reeder die gepromoveerd was als rechtswetenschapper, in het eerste kabinet-Chin A Sen als minister van Justitie en Politie heeft gediend. Hij werd bij de eerste reshuffeling van dat kabinet vervangen.

Van der San, die in 1982 officier van justitie was, vindt het bijzonder dat nu zoveel waarde wordt gehecht aan de persoon Reeder. "Want toen wij jaren geleden een eenmalig verzoek deden om zijn pensioen dat hij in Suriname ontving met een waarde van vijfhonderd Nederlandse gulden om te zetten in die munteenheid, is geweigerd. Ik weet niet wie toen aan het bewind was, maar het verzoek is geweigerd." Dit, zegt Van der San, terwijl het een kundig man betrof die onder moeilijke omstandigheden zijn werk heeft gedaan.

Een andere belangrijke opmerking die Van der San maakt als voormalige officier van justitie en advocaat-generaal, is dat de uitspraak van Bouterse over het onderzoek waarnaar hij verwees op 8 januari bezijden de waarheid is. "We moeten teruggaan naar het rechtsbestel van toen om te weten dat de president nooit en te nimmer een opdracht tot onderzoek kon geven aan de pg. De pg is zelf met een onderzoek begonnen toen. U moet zich voorstellen dat er heel veel druk was nationaal en internationaal om de dood van vijftien burgers te onderzoeken. De pg heeft toen twee politie-inspecteurs gevraagd om onderzoek te doen. Bovendien is dat niet gebeurd in het openbaar. De twee mannen gingen zeer behoedzaam te werk", zegt Van der San.

Zijn uitspraken worden ondersteund door uitspraken van Ramon de Freitas - toenmalig auditeur-militair - die evenals Reeder het tijdelijke met het eeuwige heeft verwisseld, maar dan in januari van het vorig jaar. Tijdens een bijeenkomst van De Kenniskring op 7 februari 2017 haalde De Freitas aan dat niet Bouterse de opdracht had gegeven, maar dat hij en Reeder discreet waren begonnen om samen met twee politie-inspecteurs de zaak te onderzoeken.

Overigens, één van die politie-inspecteurs heeft op de zitting van 8 juli 2011 ontkend dat het een politiedossier met processen-verbaal betrof dat in drievoud is opgemaakt. Het was volgens hem slechts verzamelde informatie die in het dossier zat, waarvan een kopie is gedaan in de kluis van De Surinaamsche Bank. "De rest is geschiedenis", zei De Freitas bijna poëtisch aan het einde van zijn betoog bij De Kenniskring. Het rapport blijkt spoorloos.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina