Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Nieuwe poging

COMMENTAAR: Nieuwe poging

21/01/2019 12:00

COMMENTAAR: Nieuwe poging

 

HET BERICHT DAT de Surinaamse Atletiekbond (SAB) en het ministerie van Sport- en Jeugdzaken dit jaar gaan samenwerken lijkt positief, maar ook hier geldt: eerst zien en dan geloven. De terughoudendheid bij de aankondiging van de samenwerking komt omdat in het verleden de regering (ook op sportgebied) initiatieven heeft genomen of gezegd heeft die te ondersteunen, maar dat daarvan nauwelijks iets is terechtgekomen.

Maar scepsis is er ook door de punten van samenwerking die genoemd worden. Vooral het punt dat de bond zich dit jaar zal richten op het identificeren en ontwikkelen van talenten in de districten roept vragen op, omdat indertijd al was begonnen met zo een project. Het was al goed op weg een succes te worden, maar het uiteindelijke resultaat mag teleurstellend genoemd worden, mede omdat geen of onvoldoende gebruik is gemaakt van beschikbare deskundigheid. 

Met Cubaanse coaches werd atletiektalent opgespoord en ontwikkeld. Het resultaat liet niet lang op zich wachten, want in 2010 won Suriname tijdens de Inter-Guyanese Spelen op het onderdeel atletiek na meer dan dertig jaar van Guyana. Er werd kader naar de districten gestuurd en er werden ook lokale mensen opgeleid om het project te doen slagen.

Ondanks het succes bloedde dit project langzaamaan dood. Grootste oorzaak daartoe was de politieke betrokkenheid, waarbij mensen die nauwelijks weet van zaken hebben werden aangesteld en deskundigen op een zijspoor belandden. Toch is het is goed de 'nieuwe' vorm van samenwerking het voordeel van de twijfel te geven, vooral door de gepresenteerde aanpak. 

Marowijne, het geboortedistrict van succesatleet Miquel van Assen, verdient meer aandacht omdat veel jonge sporters op hun niveau uitblinken en het valt toe te juichen dat de SAB en het ministerie dit ook inzien. Ze willen sporters die in het verleden naam hebben gemaakt inzetten en denken zelfs aan een atletiektoernooi voor het district. Belangrijk is echter continuïteit. 

Het is wel jammer dat sporters zich na hun carrière terugtrekken uit de sport, maar dat komt vaak door de behandeling die zij krijgen ten voordele van mensen die niet deskundig zijn en toch worden voorgetrokken. Het is al zo vaak gezegd: Surinaamse sporters worden niet gewaardeerd en uit teleurstelling geven zij er de brui aan, terwijl door hen in te zetten sporttalent (beter) ontwikkeld kan worden. 

Duidelijk is dat met de verkiezing van 2020 in zicht de regering op diverse gebieden (versneld) projecten uitvoert. Wie weet kan de sport hiervan ook een graantje meepikken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina