Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: De Nieuwe VHP

COLUMN: De Nieuwe VHP

21/01/2019 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: De Nieuwe VHP

Giwani Zeggen  

Eén belofte is Santokhi nu al nagekomen. Hij heeft enkele jaren geleden beloofd de VHP open te gooien voor alle Surinamers. En precies dat heeft hij gedaan. Die nieuwe VHP hebben wij zaterdag gezien. Je kunt van de man houden of hem haten, feit is dat er zaterdagavond een andere VHP te zien was. Kijk naar het publiek in De Olifant, de sprekers en de master of ceremonies. Als je iemand tien jaar geleden had voorgehouden dat een VHP-massameeting een dergelijk verloop zou hebben, was je onherroepelijk voor gek verklaard.

Eigenlijk zouden alle Surinamers blij moeten zijn met deze ontwikkeling. Om uiteindelijk over een paar decennia écht één volk te worden, moeten de etnische barrières doorbroken worden. En Santokhi, in dit geval een politieke leider, heeft in zijn partij het goede voorbeeld gegeven met deze eerste stap. Dat er intern hier en daar wat gemor is, kan ik ook begrijpen. Maar juist dan moet je als leider vasthouden aan het uitgestippelde pad en niet bezwijken onder de druk van partijgenoten die nog niet zover zijn.

Wat mij verbaasd, is de kritiek van buiten de VHP. En dan vooral van personen die ik ken als aanhangers van de NDP. Vroeger was de kritiek dat de oranje partij alleen voor Hindostanen was, maar nu alle deuren worden opgezet, is het ook niet goed. Dat zegt mij veel. Op de eerste plaats dat de NDP-aanhang het in de broek doet bij het zien van de nieuwe VHP en ten tweede dat zij geen echte NDP'ers zijn. Het is immers hun partijleider Bouterse die zegt dat wij niet moeten kijken naar etniciteit. Of is het die NDP-aanhang die diep in het hart niet kleurenblind kan zijn?

Het is een eerste stap. De VHP tot een échte multi-etnische partij maken, zal nog een paar jaar duren. Laat staan tot een nationale partij. Dat duurt misschien nog decennia. Het is een proces, dat niet zonder slag of stoot gaat. Niet iedereen in de VHP zal er klaar voor zijn de verandering onder Santokhi te accepteren, zoals ook nog niet iedere niet-Hindostaan zover is om De Olifant binnen te stappen. Je moet echter ergens beginnen. Santokhi heeft het aangekondigd en hij heeft het waargemaakt.

Wij hebben sinds zaterdag dus twee grote multi-etnische partijen. Want Suriname kent nog altijd niet een echte grote nationale partij. Ook de NDP is dat niet, zoals ik in maart vorig jaar op deze plek al schreef naar aanleiding van de verhuizing van Adhin. Pure etnische politiek. Eigenlijk een tekortkoming van de NDP, die nooit de transformatie van een multi-etnische partij naar een échte nationale partij heeft kunnen maken. Anders hadden ze Adhin niet naar Wanica hoeven dirigeren. Maar met deze pluim aan Santokhi en de VHP is meteen ook alles gezegd over zaterdagavond.

Wat de kiezer wil horen is wie uw presidentskandidaat is, wie de VHP als vicepresident ziet, wie wordt uw minister van Financiën en wie wordt de baas bij de centrale bank? Wat de kiezer wil horen is aan welke voorwaarden deze personen moeten voldoen, als het aankomt op ethiek en moraal en opleidingsniveau? Aan welke voorwaarden, ethisch en beleidsmatig, moeten eventuele politieke partners voldoen?

Vertel ons concreet hoe u de corruptie gaat aanpakken, het onderwijs gaat verbeteren, de veiligheid gaat terugbrengen en de gezondheidszorg weer op een redelijk niveau brengt? Vertel ons vooral wat u gaat doen met de subsidies op water, gas, licht en brandstof. Zeg ons eerlijk dat u deze zal moeten afschaffen en wij de pijn gaan voelen. Zeg de ambtenaren ook dat het overheidsapparaat gesaneerd moet worden.

Dat de NDP er een puinhoop van heeft gemaakt, dat weten wij allemaal. U hoeft het ons niet elke keer te vertellen. Laat ons weten hoe u en de VHP het anders gaan doen. Dat is wat het volk vooral wil weten. Naast het slechten van de etnische muren, is dát dé tweede belangrijke vernieuwing die de politiek in Suriname nodig heeft!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina