Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jubileumpenning voor Ons Suriname

Jubileumpenning voor Ons Suriname

20/01/2019 20:27

Jubileumpenning voor Ons Suriname

Foto: Amsterdamsdagblad  

AMSTERDAM - De Vereniging Ons Suriname (VOS) is in verband met haar honderdjarig bestaan in aanmerking gekomen voor de Jubileumpenning. Deze onderscheiding wordt toegekend aan bedrijven, instellingen, stichtingen en verenigingen, die sinds hun oprichting zijn gevestigd in Amsterdam en die vijftig jaar (of in een veelvoud van tien jaar daarboven) bestaan.

De voorloper van de Vereniging Ons Suriname is opgericht in 1919 en is daarmee de oudste Surinaamse vereniging in Nederland. Julius Jacob Gemmel, een Surinaamse docent die naar Nederland kwam om verder te studeren en in Amsterdam gemeenteambtenaar werd, begon de vereniging. In eerste instantie was het vooral een gezelligheidsvereniging, onder de naam Vereniging Suriname, om sociale contacten tussen Surinamers te bevorderen.

Na de Tweede Wereldoorlog vond er een fusie plaats met de Vereniging Nieuw Suriname en veranderde de naam naar Ons Suriname en ontwikkelde de VOS zich tot broedplaats voor de onafhankelijkheid.  Vervolgens brak er een woelige periode aan voor de vereniging. Onder een nieuw progressief bestuur ging vanaf 1951 zowel politiek als de Surinaamse cultuur een steeds grotere rol spelen in het verenigingsleven. In de jaren zestig fuseerde de VOS met de culturele vereniging Wie Eegie Sanie (Onze eigen dingen), waarna de politieke betrokkenheid verder toenam.

Tegenwoordig heeft Vereniging Ons Suriname nog steeds een maatschappelijk profiel waarbij het doel is de liefde voor Suriname te delen en te vergroten. Er worden regelmatig schrijversavonden, boekpresentaties en andere activiteiten ter bevordering van de Surinaamse literatuur georganiseerd. De aan de vereniging verbonden galerie Nola Hatterman presenteert kunst van Surinaamse kunstenaars uit Nederland of Suriname en er zijn verschillende cursussen gericht op Surinaamse cultuur. Amsterdamsdagblad

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina