Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vaderschapsverlof in belang van vrouw en kind

Vaderschapsverlof in belang van vrouw en kind

14/01/2019 19:27 - Wilfred Leeuwin

Commissievoorzitter Jennifer Vreedzaam (NDP) wil dat het aantal dagen vaderschapsverlof wordt teruggebracht naar acht.

Commissievoorzitter Jennifer Vreedzaam (NDP) wil dat het aantal dagen vaderschapsverlof wordt teruggebracht naar acht. Foto: Youtube  

PARAMARIBO - De vrouw wordt bij wet al beschermd tegen alle vormen van discriminatie wanneer ze in verwachting raakt. Voortaan krijgen vaders ook vrij om hun medeverantwoordelijkheid als ouder op zich te nemen. Tot nu toe wordt het vragen van verlof door een vader op de dag van de bevalling van zijn vrouw gezien als een recht. “Maar wij hebben er helemaal geen moeite mee dit in deze nieuwe wet op te nemen als een plicht”, zei minister Soewarto Moestadja vrijdag bij de behandeling van de conceptwet ‘Bescherming moederschap’ in De Nationale Assemblee.

In de visie van de minister en die van de parlementaire commissie die de wet heeft voorbereid, zegt de term 'plicht' veel meer en beter wat wordt bedoeld met vaderschapsverlof. De vrije dagen die de man krijgt zijn meer ten gunste van zijn vrouw die pas is bevallen en de opvoeding van het pasgeboren kind.

Dit zwangerschapsverlof voor de vader moet enige balans brengen in het bevorderen van het ouderschap tussen man en vrouw. In de oorspronkelijke tekst van de wet was opgenomen dat de man elf dagen zwangerschapsverlof mag opnemen, maar commissievoorzitter Jennifer Vreedzaam (NDP) wil dat het aantal dagen wordt teruggebracht naar acht, verspreid vanaf de dag van de bevalling tot enkele dagen daarna.

De nieuwe wet, die nog op veel plaatsen moet worden aangescherpt, voorziet ook in een fonds dat de ouders een zwangerschapstoelage geeft. De behandeling en ook de toekomstige aanname van deze wet zijn historische gebeurtenissen voor de Surinaamse vrouw.

Vreedzaam en haar collega-parlementariër Dew Sharman (VHP) merken op dat het dit jaar precies honderd jaar is dat de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) is opgericht en dit soort beschermende wetten heeft aanbevolen. "Het is eigenlijk niet mooi dat wij in Suriname een eeuw verder pas tot het besef komen en dat iets wat een must is nu pas in orde wordt gemaakt", aldus Sharman.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen