Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Guatemala tegen uitzetting anti-corruptiejagers VN

Guatemala tegen uitzetting anti-corruptiejagers VN

13/01/2019 08:11

Guatemal tegen uitzetten anticorruptiejagers

 

GUATEMALA-STAD - In Guatemala-Stad hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen het besluit van president Morales om een anticorruptiemissie van de Verenigde Naties de deur te wijzen. Ze zeggen dat het besluit bewijst dat de regering zelf corrupt is.De betogers droegen op borden en spandoeken teksten als "Wij wijzen deze regering van corruptie af" en "Wij zijn tegen straffeloosheid".

De VN-commissie Cicig doet in het Midden-Amerikaanse land al elf jaar onderzoek naar corruptie op het hoogste niveau. Onlangs werd bekend dat ook president Morales en enkele familieleden onderwerp zijn van onderzoek. Daarop besloot Morales dat de commissieleden het land uit moeten. Volgens hem schendt de commissie onder meer de soevereiniteit van Guatemala.

Het besluit leidde internationaal en nationaal tot kritiek. Woensdag bepaalde het Hooggerechtshof dat de uitzetting niet mag doorgaan, maar Morales heeft nog niet gezegd of hij daaraan gehoor geeft. De VN-commissie heeft in een brief aan VN-secretaris-generaal Guterres gereageerd op de kwestie. Ook als de leden worden uitgezet, zullen ze hun werk voortzetten, schrijft Cicig-leider Velásquez. NOS

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina