Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Dorpen binnenland krijgen permanent stroom'

'Dorpen binnenland krijgen permanent stroom'

13/01/2019 00:03

Minister Regilio Dodson is enthousiast over de implementatie van het elektriciteitsvoorzieningsplan dat vanaf april in delen wordt uitgevoerd.

Minister Regilio Dodson is enthousiast over de implementatie van het elektriciteitsvoorzieningsplan dat vanaf april in delen wordt uitgevoerd. Foto: dWT  

PARAMARIBO - “Voor het eerst in de geschiedenis van Suriname zal de elektriciteitsvoorziening integraal worden aangepakt. Zowel de kustvlakte als de dorpen in het binnenland zal voorzien worden van 24-uurselektriciteit.” Dit zei minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen over de implementatie van het elektriciteitsvoorzieningsplan dat vanaf april in delen wordt uitgevoerd.

De minister zei tegen het NII dat niet alle 133 dorpen in één keer kunnen worden voorzien. Er zijn twee trajecten die simultaan zullen worden uitgevoerd. Het eerste omvat vijftig dorpen die gefaciliteerd zullen worden middels de credit line van 20 miljoen US dollar die India en Suriname zijn overeengekomen voor de aanschaf en installatie van zonne-energiesystemen.

In de tweede fase van 38 miljoen US dollar zullen de overige dorpen aan de beurt komen. Er is een systeem ontwikkeld dat gevoed wordt door een generator en zonnepanelen en elk huishouden zal daaruit worden voorzien. Het project bevindt zich nu in de voorbereidende fase.

Dodson wil in april starten met implementatiefase en uiterlijk januari 2020 moet het project zijn afgerond. "Het wordt een heel serieuze applicatie die 24 uur per dag stroom kan leveren. De dorpen met een bepaalde ontwikkelingspotentie zoals landbouw, huisnijverheid en kleine industrie, krijgen een extra voorziening", aldus de  NH-minister in gesprek met het NII.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina