Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Zorgsector onder vergrootglas

COMMENTAAR: Zorgsector onder vergrootglas

12/01/2019 12:00

COMMENTAAR: Zorgsector onder vergrootglas

 

PARAMARIBO - DE THUISZORG IS volgens ingewijden in zwaar weer. Er worden onbevoegde mensen ingezet om de zorg over senioren op zich te nemen en niet altijd zijn de vereiste tools voor optimale zorg, voorhanden. Soms moeten zorgverleners zelf voorzien in gebruiksartikelen, zoals handschoenen.

Dat de sector thuiszorg een zorgenkindje is, mag ook geconcludeerd worden uit de berichten die zo af en toe de revue passeren. Oudjes worden soms bestolen en voor de gek gehouden door zorgverleners die niet altijd het goede met hen voorhebben. Deze mensen zijn vanwege hun afhankelijke positie een makkelijke prooi en daar wordt grif misbruik van gemaakt.

Controle is ook in deze branche een zeer belangrijke zaak. Daarom moeten instellingen die actief zijn in de zorg zich registreren bij de Inspectie Verplegende en Verzorgende Beroepen. Volgens ingewijden met wie de redactie sprak, gebeurt dat niet of onvoldoende. We moeten als natie beseffen dat er veel mis is in de sector en ons allen inzetten om dit ten goede te keren.

Suriname bestaat voor een belangrijk deel uit senioren, van wie een groot deel zich uit de naad heeft gewerkt om de huidige generatie een toekomst te bieden. Veel landen in de wereld zijn tegen het principe van ouderenzorg en willen dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Ook in Suriname gaan steeds meer personen op zichzelf wonen en er is zelden ruimte om de zorg voor vader of moeder over te nemen. In het 'gunstigste' geval kunnen kinderen samen nog net een bejaardentehuis betalen. In het ergste geval - wat de nachtmerrie is van elke seniorenburger - worden ze aan hun lot overgelaten of slechts getolereerd, zodat anderen kunnen profiteren van hun zuurverdiend pensioen.

Door de enorme tarieven van thuiszorginstellingen is het voor veel gezinnen niet mogelijk om deze seniorenburgers zelf thuis te houden. Bovendien werken in het gros van de gezinnen beide partners waardoor toezicht op de thuiszorg ontbreekt. De zorgverleners klagen ook over weinig salaris ondanks de enorme bedragen die door de werkgevers getoucheerd worden. Het behoeft daarbij geen betoog dat mensen die weinig verdienen gemakkelijker in de fout gaan wanneer toezicht op hun werk ontbreekt.

Al met al een ingewikkelde situatie die niet op te lossen is door incidentele controle . De Inspectie Verplegende en Verzorgende Beroepen zal een andere manier moeten bedenken om niet alleen de omvangrijke problemen in de zorg te beschrijven, maar ook afdoende oplossingen te bedenken daarvoor. Eventueel met de daartoe bevoegde en bestaande instanties. Onze seniorenburgers verdienen beter.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina