Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Narcostaat?

COMMENTAAR: Narcostaat?

11/01/2019 12:00

COMMENTAAR: Narcostaat?

 

GEVREESD WORDT DAT Suriname hard op weg is een narcostaat te worden. Als de voortekenen niet bedriegen, wordt er door de grote en regelmatige cocaïnevondsten een smet gelegd op autoriteiten die niet in staat zijn het probleem op te lossen. Doorvoerhandel of niet, de feiten hebben aangetoond dat Suriname de strijd tegen drugssmokkel heeft verloren. Het is verbazingwekkend als op korte termijn internationale waakhonden Suriname zullen blacklisten en dat het land financieel-economisch wordt verlamd.

Geldstromen vanuit Suriname komen onder druk te staan, terwijl transacties met het land onder een vergrootglas worden geplaatst. Het bewijs is nog niet geleverd maar het confisqueren van gelden van ondernemers uit Suriname door Nederland kan als oorzaak hebben dat sommige geldstromen verdacht voorkomen. Drugssmokkel is niet iets van vandaag. In het verleden is cocaïne bewaard in meloenen, houtblokken, kunstwerken en op andere vernuftige manieren.

Het is niet langer geloofwaardig dat het rommelen met cocaïne te wijten is aan de moedwillige medewerking die het netwerk hier daaraan geeft. Hand- en spandiensten worden verleend door sommige personen die ondanks de eed die zij hebben afgelegd de andere kant opkijken wanneer de drugs in aantocht zijn. Verzegelen van de lading is voor-de-gek-houderij, want wie de recente lading van 2.300 kilogram drugs tussen een lading rijst op de Jules Sedney Haven heeft gezien, is met stomheid geslagen. Men moet ziende blind en horende doof zijn om niet te constateren dat er een verschil was tussen de verpakking van de drugs en de rijst.

Een ingewijde die zegt bekend te zijn met de processen van controle op de haven, stelt bij de Ware Tijd een aantal zaken aan de kaak, die het daglicht schuwen. Een controle van likmevestje geeft de onduidelijkheid aan van mogelijk soms een bewuste handeling om de lading vrije doorgang te geven. Een open goal waaraan vermoedelijk een prijskaartje hangt.

Steeds meer personen houden vol dat overheidsdiensten belast met controle die de schijn wekken van corruptie, volledig op de schop moeten. Steeds vaker doet het gerucht de ronde dat de politie en douane lucratieve posities kunnen zijn waar er ruimte bestaat om een carrière op te bouwen om U tegen te zeggen. In zowel materiële als immateriële zin. De belangrijkste functie-eisen hiervoor zijn: creativiteit en over een goede neus beschikken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina