Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Workshop over farmaceutische sector

Goed regulatiesysteem voor versterken farmaceutische sector

10/01/2019 05:56 - Aidy Pinas-Agodeba

Participanten aan de workshop 'Versterking farmaceutische sector in Suriname'.

Participanten aan de workshop 'Versterking farmaceutische sector in Suriname'.  

PARAMARIBO - De farmaceutische sector wordt versterkt. Belanghebbenden plaatsten woensdag de sector tijdens een workshop onder een vergrootglas om te zien waar die op dit moment staat en de richting te bepalen.

Cleopatra Jessurun, directeur van Volksgezondheid, stelt dat er de laatste tijd tekorten aan medicamenten worden geconstateerd, maar daartegenover worden er ook heel veel (nieuwe) medicamenten gezien op de markt. "We merken dat er een heleboel het land in komen die niet gereguleerd zijn door de juiste instanties en dat willen we gaan verbeteren." Er is volgens Jessurun sinds de jaren tachtig gewerkt aan wetgeving en beleid om een goed regulatiesysteem in elkaar te zetten.

Het bestaande systeem functioneert goed, maar is aan verbetering toe, zegt Jessurun. "Het ministerie van Volksgezondheid wil de bereikbaarheid en beschikbaarheid zo goed mogelijk hebben voor de gemeenschap. Dan praat ik over alle health services. Om deze te kunnen garanderen moet je voldoende op de markt brengen, maar dat is ook niet altijd goed gereguleerd. Je kan goedkoper gaan, maar dan moet je de veiligheid weten te waarborgen."

De workshop is voorbereid door medewerkers van de Farmaceutische Inspectie van het departement. Het Caribische agentschap voor volksgezondheid (Carpha) en de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (Paho) hebben ondersteuning geboden tijdens de bijeenkomst. Suriname heeft al jaren een samenwerking met deze organisaties.

Er zijn volgens Jessurun enkele uitdagingen, maar het departement is er klaar voor. Ze stelt dat het met behulp van de partners zal lukken om de uitdagingen goed in kaart te brengen en werkstrategieën en oplossingsmogelijkheden op papier te zetten. Twee van die uitdagingen zijn volgens de directeur de financiële middelen en human capital.

Ze stelt dat geld niet altijd een probleem is, maar dat ook menskracht een belangrijke rol speelt bij het bereiken van gestelde doelen. Verder laat ze weten dat er voor de uitvoering nog andere middelen nodig zijn en de juiste structuren. Bovendien moeten processen goed beschreven worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina