Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: High

10/01/2019 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: High

Stuart Rahan  

Er zullen koppen rollen de komende periode. De duizelingwekkende cocaïnevangst zoals dWT gisteren kopte, zal er niet alleen voor zorgen dat nationaal koppen zullen rollen. Internationaal gaan ook letterlijk koppen rollen. Het gemak waarmee Suriname decennialang als doorvoerhaven wordt gebruikt, zou ook de president zorgen moeten baren. In plaats daarvan gaf hij toestemming tot ontmanteling van de Counter Terrorism Intelligence Unit (CTIU), een werkarm van het Openbaar Ministerie, die kort daarvoor succesvolle anti-drugsoperaties had uitgevoerd. Volgens mij continueer je successen en breid je deze zelfs uit omdat je weet dat de steeds omvangrijker wordende drugscriminaliteit Suriname in een wurggreep houdt.

In een land waarvan gezegd wordt dat er geen cocaïneplantages zijn met bijbehorende drugslaboratoria betekent het met deze vangst dat onze grenzen zo lek zijn als een mandje. Of het gecreëerde lekken zijn of te weinig mankracht en materiaal ... ik heb de president nooit horen klagen dat er geen of onvoldoende financiën zijn vrijgemaakt. Hij is er zelf voor verantwoordelijk en als hij beweert over van alles op de hoogte te zijn dan is op z'n minst een stevige veroordeling van de afgelopen drugsvangst wel op z'n plaats. De wereld, met name de Amerikaanse Drugs Enforcement Agency, is afwachtende.

Voor zover ik mij kan herinneren, is dit de grootste drugsvangst in Suriname ooit die boven water is gekomen. 2.300 Kilo cocaïne stop je niet gewoon in je rugtas om ongezien de grens over te steken. Verantwoordelijke autoriteiten moeten de andere kant hebben opgekeken toen de man met het rugtasje bij de controlepost van de douane aan kwam lopen.

Vorig jaar toen er een vliegtuigje met bijna vijfhonderd kilo dope in Saramacca landde, wist toenmalig minister van Juspol Ferdinand Welzijn niet wat hij wel of niet over de zaak moest/kon vertellen. Ferdi kon niet helpen, hij was slechts een marionet die zijn touwtjes aan anderen toevertrouwde. De hoofdverdachte ging op in het niets om vervolgens in Nederland op te duiken. Nu verwijten Surinaamse autoriteiten Nederland niet mee te willen werken aan uitlevering van de rijstboer. Toen de rijstboer bezig was met het inpakken van dope in plaats van rijst, lieten de bevoegde Surinaamse autoriteiten de gelegenheid schieten om hem op te pakken. Het gemak waarmee het vingertje steeds weer de andere kant uit wijst in plaats van de hand in eigen boezem te steken verbaast niet u alleen.

Nu deze vangst openbaar is geworden, horen we stevige taal van politiewoordvoerder Humphrey Naarden. "We praten over een grote hoeveelheid van duizenden kilo's. We verwachten dat dit een omvangrijk onderzoek zal worden. Er zal strak gerechercheerd worden. Nagegaan wordt van wie de lading rijst is en hoe de containers op de haven terecht zijn gekomen. Bij dit soort grote onderzoeken worden de Narcoticabrigade, inlichtingendiensten en andere units ingezet. Het wordt all hands on deck."

Wat dacht je ervan dat de lading in een rijstpellerij in Nickerie met een geregistreerde eigenaar is geladen? Wat dacht je ervan dat de lading niet over zee maar over de weg naar Paramaribo is geloodsd? Waarom reageerden de controleposten op deze wegen niet alert? Soms valt er wel eens wat van een container, waarom viel er nu niets uit deze containers? Maar de meest basale vraag bij deze vangst is: hoe is de met corruptie doorspekte douane op het spoor gekomen van deze lading? Wie heeft wie een voet dwars gezet? Wie was niet tevreden over zijn gage? Ik word high van deze vragen.

Dat er nu druk overleg is in de onderwereld die verwijtend naar de bovenwereld kijkt over hoe zoiets hen heeft kunnen treffen, is geen sinecure. Koppen zullen met een appel tussen de tanden op schalen geserveerd worden. Drugsbazen willen er zeker van zijn dat deze verklikkers zich niet nogmaals vergissen. Houdt u vooral de komende periode verdachte liquidaties in de gaten.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina