Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Afbouwen subsidie nutsvoorzieningen

Overheid kan torenhoge subsidie nutsvoorzieningen niet bolwerken

09/01/2019 06:04 - Naomi Hoever

President Desi Bouterse.

President Desi Bouterse. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De subsidies op stroom, water, gas en vuilophaal blijven nu nog gehandhaafd, maar zullen in tijd worden afgebouwd, zei president Desi Bouterse dinsdag op een persconferentie op het paleis. Hij noemde echter geen termijn.

Het staatshoofd sprak van een enorme opgave om de Afobakadam dit jaar over te nemen. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt in een reactie tegen de krant dat dit onvermijdelijk is. Er komt spoedig een 'energievergadering' waarin regering, assemblee, coalitie en de top van Staatsolie en EBS zullen praten over conceptvoorstellen voor de prijsbepaling en subsidiemodellen.

De voorstellen liggen volgens Dodson reeds bij het Kabinet van de President, maar de politieke besluiten moeten nog genomen worden. Deze hebben te maken met het vaststellen van de prijs en de doorberekening aan de klant. "We kunnen de subsidies niet langer betalen. We komen niet meer uit."

De subsidie op gas en elektra bedraagt jaarlijks SRD 2 miljard, die op water rond de SRD 100.000. Elektriciteit en water worden nu voor iedereen gesubsidieerd en de aanpassing zal over de gehele linie worden doorgevoerd.

Er zal worden uitgerekend wat een kilowattuur aan stroom in Suriname hoort te kosten - volgens de minister voor het eerst. De mogelijkheid tot subjectsubsidie, dus subsidie aan individuele personen, zal worden bekeken. Dat is naar zeggen van de bewindsman goedkoper. Allereerst zal worden gedacht aan sociale en sportinstellingen.

"Je kan onmogelijk vasthouden aan subsidie. We moeten het met elkaar eens worden in welke fase de subsidie zal worden afgebouwd, al zal het bepaalde groepen pijn doen." Dodson verwacht dat na verhoging van de tarieven mensen gebruik zullen maken van alternatieven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina