Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Locatie studentencentrum Para veranderd

Locatie studentencentrum Para veranderd

09/01/2019 10:17 - Merredith Bruce

Locatie studentencentrum Para veranderd

 

PARAMARIBO - Het studentencentrum dat de regering wil bouwen in Para komt niet meer te Hannover, maar te plantage Overtoom. Dat bleek dinsdag tijdens een persconferentie van president Desi Bouterse. Het staatshoofd had in zijn nieuwjaarsrede gezegd dat het studentencentrum op Hannover (Para) opgezet zou worden.

Er is een probleem opgetreden waardoor van locatie veranderd moest worden, zei de president dinsdag. "Altijd is er obstructie. Plotseling vonden mensen dat het hun grond is", lichtte de president dit kort toe. Als het aan het staatshoofd zelf lag, werd het centrum in Saramacca gebouwd. "Maar uiteindelijk komt het op Overtoom."

De regering wil met dit project onderwijs voor districtskinderen bereikbaarder en toegankelijker maken. Het studentencentrum is bedoeld voor VWO- en Natin-studenten uit Boven-Suriname, Brokopondo en Para die nu grote afstanden moeten afleggen om de school in de stad te bezoeken. Bouterse had de komst van het Educatief Centrum Parasol in zijn jaarrede in 2016 aangekondigd.

Nationale en internationale bedrijven konden zich tot 4 januari inschrijven voor de aanbesteding. Het staatshoofd is niet ingegaan op de vraag hoeveel bedrijven zich hebben opgegeven hiervoor. Het project is in 2016 goedgekeurd en wordt door de Islamic Development Bank gefinancierd. De bouw zou aanvankelijk in de eerste helft van 2017 moeten beginnen. De totale projectkosten zijn 34,6 miljoen US dollar.

Jeugdparlementariër Vince Dalen uit Brokopondo hoopt dat het niet bij woorden blijft, maar dat het centrum er echt komt. Dalen zegt dat het voor studenten uit Brokopondo zwaar is om de afstand naar de stad af te leggen om onderwijs te volgen. "Sommigen moeten elke dag om half vier opstaan om de bus te pakken naar de stad om pas rond vijf uur in de middag weer thuis te zijn en dan moet je nog studeren."

Een studentencentrum heeft meer voordelen, vindt Dalen. "Wanneer je omringd wordt door medestudenten ben je beter gemotiveerd om te studeren." Het is de bedoeling dat Parasol ongeveer 350 studenten zal huisvesten. Vakbekwame leerkrachten zullen naast onderwijs ook begeleiding verzorgen. De studenten krijgen reguliere medische consulten en er komen ook faciliteiten voor ICT, sport en recreatie.

 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina