Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Duizelingwekkende cocaïnevangst

Duizelingwekkende cocaïnevangst in Nieuwe Haven

09/01/2019 08:11 - Ivan Cairo

De cocaïne was in meerdere containers verstopt in ladingen rijst voor export.

De cocaïne was in meerdere containers verstopt in ladingen rijst voor export.  

PARAMARIBO - De justitiële autoriteiten zijn een diepgaand onderzoek begonnen na de vangst van een enorme partij cocaïne gisteren op de Dr. Jules Sedney Haven. De Port Control Unit stuitte op de drugs en schakelde de Narcoticabrigade in. “We verwachten dat dit een omvangrijk onderzoek zal worden”, zegt politiewoordvoerder Humphrey Naarden tegen de redactie van de Ware Tijd.

De krant verneemt dat al meer dan 2.300 kilo drugs tevoorschijn is gekomen. Hoeveel precies wilde Naarden niet aangeven, omdat een aantal containers nog onderzocht moest worden. "We praten over een grote hoeveelheid: duizenden kilo's. Men is bezig nog meer containers te doorzoeken."

De drugs waren verstopt in ladingen exportrijst. In meerdere containers zijn rechercheurs op cocaïne gestuit. Een deel was verpakt in witte en een ander deel in gekleurde zakken. Naarden zegt dat vanaf de vondst "strak gerechercheerd wordt". Nagegaan wordt van wie de lading rijst is, door wie ze wordt verzonden en hoe de containers op de haven terecht zijn gekomen.

"Bij dit soort grote onderzoeken worden de Narcoticabrigade, inlichtingendiensten en andere units ingezet. Het wordt all hands on deck", aldus de politiewoordvoerder. In Nickerie is dinsdag in verband met deze zaak de ondernemer en rijstpelmolenaar Nitinder Oemrawsingh gearresteerd. De rijst en containers komen van zijn pellerij. Ook een inklaarder is aangehouden.

Een ingewijde in drugsonderzoeken zegt dat, gelet op de omvang van de partij in beslag genomen coke, een grote en goed georganiseerde criminele bende hierachter moet zitten. Het kunnen er meerdere bendes zijn die samenwerken. Ook wordt niet uitgesloten dat douaneambtenaren bij de zaak betrokken zijn, daar de drugs zijn aangetroffen in containers die reeds verzegeld waren.

In hoeverre op basis van een tip is toegeslagen of dat de lading cocaïne tijdens een routinecontrole is ontdekt, is vooralsnog niet duidelijk. Gelet op de hoeveelheid van minstens 2.300 kilo die reeds is onderschept heeft de lading een straatwaarde van op zijn minst tussen de 80 miljoen en 115 miljoen euro.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina