Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Inhoudelijke discussie

COMMENTAAR: Inhoudelijke discussie

08/01/2019 12:00

COMMENTAAR: Inhoudelijke discussie

 

PAUL SOMOHARDJO KAN met recht één van de meest controversiële figuren in de Surinaamse politiek worden genoemd. De politicus, die in mei vorig jaar zijn 75ste verjaardag vierde, ziet in Commewijne een open goal om een tweede zetel te halen voor Pertjajah Luhur. Hij noemde zijn politieke tegenstander Ann Sadi van de NDP, een oldtimer.

Het is treffend dat 'Papa Somo' zoals hij liefdevol wordt genoemd door vele oudere aanhangers, geen relatie trekt met zijn eigen leeftijd als partijleider. Met 75 jaar heeft hij de kiezer tijdens zijn verjaardag nog een laatste kans gevraagd. Waarom zou de jongere Sadi dan een oldtimer zijn en niet opgewassen zijn tegen de jeugd, als de 75-jarige Somohardjo zich daartoe wel in staat acht?

Het zou getuigen van politieke volwassenheid als de discussie over winnen in het district, een meer inhoudelijke zou zijn: 'wat zou Somo nu wel kunnen doen, dat hij in al zijn voorgaande termijnen variërend van parlementsvoorzitter tot ministerie van Sociale Zaken, niet heeft kunnen doen?'

De partijvoorzitter analyseert dat ook PL tijdens de vorige verkiezing een jeugdige heeft vooruitgeschoven in het district. 'Wan yong' boi di e singi', beschreef Somohardjo Enrique Ralim. Weer deed Somohardjo geen inhoudelijke uitspraak over deze artiest. Want, waarom dacht PL dat deze Ralim het politieke werk in het district wel zou kunnen doen?

Tijdens de bijeenkomst in Commewijne in het weekend wordt de raciale kaart ook gespeeld. Zoon Bronto Somohardjo zegt dat niet alle Javanen onbetrouwbaar zijn, dat zijn volgens hem sommige Javanen. Weer zo een uitspraak die niets van doen heeft met een inhoudelijke politieke discussie. Bijvoorbeeld over een profiel waaraan een PL'er moet voldoen die de ideale kandidaat zou zijn om het werk in Commewijne aan te kunnen.

PL doet - absoluut terecht - net als veel oppositieleiders mee aan het luidkeels klagen over de slechte tijden, maar de plannen over hoe verder blijven schaars. Dit laat zien dat ook Somo eigenlijk heel weinig op heeft met inhoudelijke politiekvoering waarbij het over kwesties gaat en niet over personen.

Bovendien zijn vader en zoon Somohardjo heel vaak betrokken geweest bij vermeende dubieuze illegale grondspeculatiepraktijken met Stichting Dikin en NV Trailblazer. Dat PL desondanks toch schijnt te kunnen rekenen op samenwerking met bepaalde oppositiepartijen, zegt veel over politiekvoering in Suriname.

Een gooi doen naar de politieke macht in een land zou in de ideaaltypische situatie een weloverwogen stap moeten zijn. Mooie praatjes hebben al te vaak gezorgd voor economische ondergang.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina