Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Wollig of waarachtig

COLUMN: Wollig of waarachtig

07/01/2019 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Wollig of waarachtig

Giwani Zeggen  

Het jaar is pas een week oud, maar de prijs voor ‘Wollig Gepraat’ kunnen we nu al uitreiken aan William Waidoe. Eerst zei hij dat hij nog niet wist of hij bij PL zou blijven, zich zou aansluiten bij een andere fractie, of een eenmansfractie zou vormen in De Nationale Assemblee. Vervolgens noemde hij zichzelf een ‘free agent’ die zich mogelijk zou aansluiten bij de NDP. Maar ook de NPS en de VHP behoorden tot de mogelijkheden. En vervolgens zei hij weer dat hij nog altijd vertrouwen heeft in zijn voorzitter Paul Somohardjo en nog steeds lid is van de PL-fractie.

Uiteindelijk bracht een filmpje op Facebook, waarin hij bijna een uur de tijd had om zijn standpunt uit te leggen, verheldering. En de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, ik snap wat Waidoe ons wil uitleggen. Hij is na bijna vijf jaar tot de slotsom gekomen dat de politiek in Suriname niet het Surinaams belang dient, maar dat van het kapitaal; een kleine elite. Dat de oppositie altijd tegen voorstellen is, omdat ze oppositie is, ook al betreft het een goed voorstel.

Ik ben blij met de 'openhartigheid' van Waidoe. Alleen had ik hem dit in 2015 ook kunnen vertellen. Uiteindelijk draait het in de Surinaamse politiek over het algemeen om het dienen van het belang van een kleine groep; kapitalisten die de campagne financieren en hun handlangers in de partij, die vaak in de leiding zitten. Dan is het als oppositielid niet handig om voor een conceptwet van de regering te stemmen, hoe goed het voorstel ook is. Net zomin als een lid van de coalitie de vrijheid heeft om voor een motie van de oppositie te stemmen. Dat is het niveau van de politiek in Suriname.

Als Waidoe in opstand komt tegen dit soort praktijken, dan heeft hij helemaal gelijk. Het brengt Suriname en het Surinaamse volk uiteindelijk geen stap verder. Volksvertegenwoordigers worden geacht slaafs te zijn aan de partijdiscipline. Vraag het maar aan Sharmila Mansaram, toen ze als jonge vrouw in de assemblee zat voor de VHP onder leiding van Ram Sardjoe. Of aan enkele nieuwelingen in de huidige assemblee, van zowel oppositie- als coalitiepartijen. Een ander standpunt innemen word je niet in dank afgenomen.

Terecht merkt Waidoe op dat het niet de structuren zijn, bij PL de partijraad, die bepalen wie er wel of niet op de kandidatenlijst komt. Het is nog altijd de voorzitter, en een klein clubje van vertrouwelingen, die partijgenoten 'zegenen' met een plaats op de lijst. En als het een verkiesbare plek is, dan moet je de partijbonzen al helemaal dankbaar zijn. Weet Waidoe dat ook nu pas? Wist hij dat niet in 2015, toen hij zelf op de lijst werd geplaatst? Desondanks maakt hij een punt. Het geld en de zucht naar macht bepalen.  

Daarom wordt er al langer gepleit voor openheid van politieke partijen over hun financiën. Wie zijn de financiers van de partij, hoeveel stoppen ze in de partij en wat is de herkomst van het geld? Als dat duidelijk is, dan zullen partijen minder makkelijk hun oren kunnen laten hangen naar één of andere suikeroom of -tante. Niet voor niets heeft de Democracy Unit van de Anton de Kom Universiteit al die jaren gepleit voor meer democratie binnen partijen. Het is de voorzitter, omringd door een klein clubje, die bepaalt wat er gebeurt.

Maar als de zorgen van William Waidoe oprecht zijn, stapt hij niet uit PL om zich aan te sluiten bij een andere partij. Als hij het echt meent met de leden en kiezers van Pertjajah Luhur in het bijzonder en Suriname in het algemeen, richt hij ook geen eigen Nickeriaanse partij op. Als Waidoe, ondanks alle wolligheid in zijn interviews, zijn hart echt op de juiste plek heeft, probeert hij binnen PL de verandering te brengen waar hij het over heeft. Het is in de meeste andere partijen namelijk niet beter dan bij PL. Wat dat betreft zijn ze één pot nat. De tijd zal leren of wij de voorbije week te maken hadden met een onoprechte wollige of een waarachtige Waidoe.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina