Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Gewijzigde koers

COMMENTAAR: Gewijzigde koers

04/01/2019 12:00

COMMENTAAR: Gewijzigde koers

 

WILLIAM WAIDOE VAN de politieke partij Pertjajah Luhur (PL) heeft de knoop doorgehakt. Hij kiest voor een eenmansfractie of ondersteuning van andere fracties in de Nationale Assemblee en staat niet meer onder regie van de PL-fractie. Hiermee bevestigt hij geruchten dat het niet botert tussen hem en de partij, hoewel hij trouw toonde door namens PL de handel en wandel van de regering kritisch onder de loep te nemen. Hij wil niet meer aan de leiband lopen en zelf beslissen over zijn stemgedrag.

In politieke kringen werd gespeculeerd dat er een vrijage gaande was tussen Waidoe en de Nationale Democratische Partij (NDP). Die indruk werd versterkt door het podium dat hem werd geboden om tijdens de doorstart van Wageningen lovend te spreken over de regeringsplannen. Desalniettemin is niet uitgesloten dat Waidoe op schoot gaat zitten bij de VHP, omdat die partij reeds heeft gevist in de vijvers van de NPS en ABOP.

Waidoe hekelt slechte besluiten en prioriteiten van zijn partij. Verder heeft hij zich ondertussen losgerukt van elke politieke leiband en houdt de deur open voor andere partijen, mits hij bij de komende verkiezing op hun kandidatenlijst voorkomt. Opmerkelijk is dat Waidoe vertrouwen stelt in voorzitter Paul Somohardjo, maar niet om spoedoverleg lijkt te vragen om zijn ongenoegen over de koers van de partij te bespreken.

Hij kiest de weg van de minste weerstand, kennelijk door de voorkennis dat zijn partij hem niet meer zal kandideren. Maar als hij nu stelt dat hij ondanks zijn status als oppositielid Bazo- en perceelkaarten voor burgers in Nickerie voor elkaar heeft gekregen, kan de indruk ontstaan dat hij de NDP daarvoor erkentelijk is. Deze gedachtenkronkel is faliekant fout, omdat het krijgen van een Bazokaart of perceel een burgerrecht is dat niet is voorbehouden aan oppositie of coalitie.

Waidoe vraagt zich soms af waarom hij nog bij PL zit. Als hij pretendeert een brede politieke scope te hebben, zou hij gegeven de historische ontwikkeling van de partij reeds bij de aanvraag van het lidmaatschap hebben moeten twijfelen aan de ideologische grondslag van de PL. Een ander interessant vraagstuk is of PL consequent de methode van de terugroepwet van toepassing verklaart op Waidoe, zoals de actie toentertijd tegen Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina