Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Waarheen? Waarvoor?

COLUMN: Waarheen? Waarvoor?

27/12/2018 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Waarheen? Waarvoor?

Stuart Rahan  

Ondanks de sterk gedaalde koopkracht heeft Suriname weer twee gezellige vrije dagen met veel eten en drank achter de rug. Het Kerstgevoel met een volle maag moet het armoedegevoel tijdelijk verdrijven, ook al is het nieuwe jaar ongewis. Voor de regering is armoedebestrijding geen onderwerp van beleid. Waarom zouden de president en zijn staf zich daar druk om maken als zij zich rijkelijk belonen met riante salarissen, ziektekostenverzekeringen en extraatjes omdat zij de status van president, minister en DNA-lid hebben.

Dan praat ik niet over de tweede en derde banen waar geen arbeid tegenover staat. Zij denken dat hun politieke status hen ontslaat van de verplichting om de nu tot nevenfuncties verworden tweede en derde banen op te zeggen tot na hun politieke carrière. In hun ogen moet het volk dankbaar op de knieën voor het in hen gestelde vertrouwen. Wat een arrogantie zonder consequenties.

Aan de andere kant zie je ook de apathische houding van een groot gedeelte van de samenleving, ook wel kiezers genoemd. Neem bijvoorbeeld de opnieuw ingevoerde rij- en voertuigenbelasting. Iedereen klaagt. Het zou oneerlijk zijn omdat die belasting al in 2000 in de nieuwe brandstofprijs zou zijn verwerkt. Een grovere benadeling van voertuigbezitters is haast ondenkbaar.

Toch, toen opgeroepen werd te protesteren tegen het door de strot gedrukte overheidsbesluit, kwam niemand opdagen. Nee, ik jok. Er waren drie demonstranten: de organisator en twee demonstranten. Eentje haakte af omdat het te lang duurde voor de protestmassa ging lopen. Een journalist en een fotograaf waren er om het massale protest vast te leggen voor de (journalistieke) historie. Met een beetje enthousiasme waren er vijf demonstranten.

Het grappige, nee het bizarre aan het protest tegen deze belastingmaatregel, is dat de president en zijn minister van Financiën de klagende massa vierkant uitlachen. Als je inderdaad moeite hebt met de nieuwe belastingmaatregel, dan zul jij je massaal hiertegen moeten verzetten. Blijf je weg en scheld je slechts uit vanuit je luie stoel, dan ziet de regering geen aanwijsbare reden om welke maatregel dan ook terug te draaien. In Europa hebben 'de gele hesjes' massaal van zich laten horen en in Frankrijk is al succes geboekt. De benzineprijs is niet verhoogd.

De jonge politiek leider en activist Maisha Neus vroeg zich enkele maanden geleden terecht af waarom zij zou moeten opkomen voor burgers in financiële en sociale nood als zij er zelf het belang van niet inzien. Curtis Hofwijks demonstreerde jaren in zijn eentje om deze twijfelachtige regering weg te krijgen.

De onverschillige houding kan ook ontmoedigend werken op jonge politici. "Voor wie doe ik het dan als mijn persoonlijke belang niet op het spel staat?" De oude politiek en politici uit de NDP, VHP, NPS en PL zijn zich bewust van deze apathische volkshouding en maken dankbaar gebruik van de eeuwige dankbaarheid van arme mensen voor een betaalbaar pakket en de belofte voor een baan bij lanti.

In 2019 zullen jonge, frisse en oude onfrisse politici de arme kiezer overladen met hun holle-vaten-retoriek. We zijn voor het volk, we gaan Suriname naar grotere hoogten brengen (dat terwijl het land aan de grond zit), we gaan corruptie bestrijden en we gaan voedselpakketten goedkoper maken (alleen in arme samenlevingen bestaat het begrip voedselpakket).

Intussen maakt de zittende politiek zich op om samen met de VHP de Kieswet te veranderen. Deze gelegenheidswet is er niet om sociale en financiële noden van de arme massa te verlichten. Deze gelegenheidswet is om ervoor te zorgen dat de VHP en de NDP hun oude politieke verworvenheden consolideren. Samen hebben zij de tweederde meerderheid om de Kieswet aan te passen. 

Een fijn 2019 toegewenst. 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina