Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Machts- en belangenstrijd bij douane’

‘Machts- en belangenstrijd bij douane’

24/12/2018 15:23 - Ivan Cairo

‘Machts- en belangenstrijd bij douane’

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het douanekorps van Suriname is door en door corrupt. De perikelen die momenteel gaande zijn hebben niets te maken met de werkomstandigheden. Het gaat om een ordinaire machtsstrijd tussen groepen die economische, financiële en criminele belangen van elkaar of van externe groepen waar ze aan gelieerd zijn proberen te beschermen of te consolideren.

Dat beweert een oud-douaneambtenaar die de Ware Tijd confidentieel te woord heeft gestaan naar aanleiding van de recente ontwikkelingen. De man zegt geen voorstander te zijn van het huidige "autoritaire" managementteam maar voegt eraan toe dat minister Gillmore Hoefdraad van Financiën niet moet zwichten voor de druk vanuit de vakbond. De bewindsman heeft volgens hem totaal geen notie waar het momenteel om gaat.

De bond heeft vorige week geëist dat de dienstleiding onmiddellijk wordt vervangen omdat die de werksfeer verpest. Intussen circuleren via sociale media allerlei beschuldigingen richting het managementteam en de leiding van de vakbond. Bondsvoorzitter Joyce de Vlugt ontkent met klem dat zij of de bond verwikkeld is in een machts- en belangenstrijd.

Zij merkt ook op dat anders dan in de media is gesteld de vakbond geen ultimatum aan de minister van Financiën heeft gegeven. "De leden hebben een ultimatum aan het bestuur gesteld om met de minister te praten", zegt de voorzitter. De bondsleden zijn onder andere moe van de onheuse behandeling en beledigingen door het managementteam.

Minister Hoefdraad zegt desgevraagd, zich niet de les te laten lezen door de vakbond wat betreft het aanstellen van leidinggevenden bij werkarmen van Financiën. Hij merkt op dat er geen sprake is van een arbeidsconflict en dat hij een goede verstandhouding heeft met de leiding van de vakbond. Hij zal het bondsbestuur voor januari uitnodigen om de door de bond opgevoerde pijnpunten te bespreken. Intussen is een team aan het werk gezet om onderzoek te doen naar misstanden bij de douane.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina