Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grensconflict Venezuela-Guyana weer opgelaaid

Grensconflict Venezuela-Guyana weer opgelaaid

24/12/2018 08:02 - Ivan Cairo

Enkele uren nadat de regering van president David Granger was weggestemd komt het tot een confrontatie tussen de Venezolaanse marine en een exploratieschip van ExxonMobil in Guyanese wateren.

Enkele uren nadat de regering van president David Granger was weggestemd komt het tot een confrontatie tussen de Venezolaanse marine en een exploratieschip van ExxonMobil in Guyanese wateren. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het grensconflict tussen Venezuela en Guyana is zaterdag weer hoog opgelaaid na een confrontatie tussen de Venezolaanse marine en een exploratieschip van oliemaatschappij ExxonMobil in Guyanese wateren. Het schip, Ramform Tethys, was bezig met seismisch onderzoek in de Stabroek-concessie voor de Guyanese kust toen het werd benaderd door een marinevaartuig van Venezuela. Het schip werd evenwel niet geënterd.

Zaterdag heeft de Guyanese regering het incident scherp veroordeeld en getypeerd als een "gevaarlijke indringing" van Guyana's territoriale wateren. In een verklaring wordt gesteld dat deze kwestie onder de aandacht van de Verenigde Naties zal worden gebracht. Ook zullen de landen van waar de bemanningsleden van het exploratieschip komen worden geïnformeerd. Daarnaast zal een formeel protest bij de regering van Venezuela worden neergelegd.

Het Noorse Petroleum Geo-Services dat de exploratie voor ExxonMobil uitvoert, zegt dat de Venezolaanse militairen niet aan boord gingen en dat de marineboot later is weggevaren. Het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken, noemt het incident een "illegale, agressieve en vijandige actie." Het incident gebeurde een paar uur nadat in het parlement een motie van wantrouwen tegen de Guyanese regering was aangenomen, waardoor de regering is gevallen. Het incident heeft "eens te meer de reële bedreiging voor de economische ontwikkeling van Guyana door zijn westerbuurland aangetoond".

Een woordvoerster van ExxonMobil stelde zondag dat alle seismische operaties in de Stabroek-concessie voorlopig zijn gestaakt. Vanaf 2015 heeft ExxonMobil tien lucratieve aardolievondsten gedaan voor de Guyanese kust. In totaal zijn al vijf miljard barrels winbare aardolie aangetoond en al in 2019 wordt de eerste olie naar boven gehaald.

Met de olievondsten staat Guyana op het punt Venezuela en Mexico voorbij te streven en binnen tien jaar de op één na grootste olieproducent in Latijns-Amerika te worden. President Nicolas Maduro van Venezuela heeft de olieboringen van ExxonMobil steeds illegaal genoemd, omdat het zeegebied waar wordt geboord Venezuela's territoir zou zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina