Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Douanebond wil af van managementteam

Douanebond wil vervanging managementteam

20/12/2018 10:08 - Van onze redactie

Joyce de Vlugt, voorztter van de Douanebond.

Joyce de Vlugt, voorztter van de Douanebond. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Douaniers aangesloten bij de vakbond willen dat het managementteam onder leiding van voormalig douane-inspecteur August van Lobbrecht, wordt bedankt. Dat is één van de eisen die woensdag zijn gesteld op een spoed algemene ledenvergadering. De bijeenkomst was volgens bondsvoorzitter Joyce de Vlugt eigenlijk voor januari gepland, maar het bondsbestuur heeft vanwege “toenemende turbulente ontwikkelingen” binnen de dienst besloten om de vergadering eerder te houden.

Voor de leden is de maat vol. De Vlugt maakt tegenover de krant melding van "wanorde, willekeur en rancune" binnen de dienst. "De bond wordt door de leiding bij niets betrokken. Er worden steeds nieuwe maatregelen getroffen zonder dat wij in kennis worden gesteld. We moeten dat via het veld vernemen."

Het huidige managementteam is per 1 mei aangetreden in opdracht van het ministerie van Financiën. "Wij hebben het volste vertrouwen dat het team integriteit hoog in het vaandel draagt", zei Hoefdraad nog bij aantreden van het managementteam.

Volgens De Vlugt treft de wijze waarop er leiding wordt gegeven niet alleen de ambtenaren, maar ook de samenleving. Ze verwijst naar een eerder verschenen artikel in de Ware Tijd over een onderzoek naar vermoedelijke corruptie binnen de dienst. De bondsvoorzitter zegt dat er een fenomeen speelt waarbij personen niet over hun pakketten kunnen beschikken, doordat ze zijn overgeleverd aan de grillen van twee hoofdverificateurs, die de stukken vrijgeven voor afgifte.

Het duurt naar verluidt nu al bijna drie weken dat de lading bij verschillende loodsen niet kan worden vrijgegeven. Onder meer personen die lading uit Miami hebben, zouden daarvan de dupe zijn. Het vervelende, stelt de bondsvoorzitter, is dat de ambtenaren die bij deze loodsen te werk zijn gesteld heel wat scheldwoorden naar hun hoofd geslingerd krijgen, terwijl die in opdracht van de twee hoofdverificateurs handelen.

De ambtenaren hebben duidelijk laten blijken dat ze het niet eens zijn met de wijze waarop er leiding wordt gegeven. De Vlugt zegt dat er geen sprake is van communicatie. De leiding zou leden onheus behandelen en beledigen. "Aan adjunct-inspecteurs wordt gezegd dat ze niet capabel genoeg zijn om de leiding over te nemen. De instroom hier is middelbaar en hoger, dan kun je ons niet zeggen dat we niets weten over de dienst."

De bondsvoorzitter maakt ook melding van rancune. "Ben je assertief, wordt er rancuneus tegen je opgetreden." Als voorbeeld noemt zij een geval waarbij een bestuurslid van de bond is gemuteerd en is ingedeeld op een post waar in feite een persoon die lager in rang is hoort te zijn. Pogingen van de redactie om het diensthoofd te bereiken voor een reactie zijn mislukt. 

Eén  van de andere eisen die woensdag zijn gesteld, is de aanstelling van een nieuwe leiding bij de groep adjunct-inspecteurs. De leiding die er nu is bestaat uit oudgedienden. Financiënminister Gillmore Hoefdraad is schriftelijk op de hoogte gesteld van de eisen. De bond geeft hem de ruimte om vóór maandag de punten door te nemen en het bondsbestuur te ontvangen voor een gesprek.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina