Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ACT organiseert derde grondenrechtendialoog

Grondenrechten voor zekerheid gemeenschappen binnenland

19/12/2018 00:28 - Amanda Palis

Participanten aan de derde grondenrechtendialoog.

Participanten aan de derde grondenrechtendialoog. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “Gronleti na wan bigi pisi wroko, maar wat is eenieders bijdrage binnen de grondenrechtenstrijd?” vraagt Renate Simson aan de vele gezagsdragers die deel hebben genomen aan de derde grondenrechtendialoog. Als vertegenwoordiger van de Vereniging van Saramaccaanse Gezagdragers (VSG) levert Simson een inhoudelijke bijdrage aan de dialoog die in samenwerking met Amazone Conservation Team (ACT) is uitgevoerd.

Deze grondenrechtendialoog wordt gefinancierd door de ACT. "We houden ons eigenlijk voornamelijk bezig met natuurbehoud", vertelt ACT-woordvoerder Erna Aviankoi. "Elke keer wanneer we in dialoog gaan met gemeenschappen over bescherming, komt de kwestie van grondenrechten ter sprake. Ook de lokale gemeenschappen merken een toename van concessies die worden uitgegeven. Met deze dialoog proberen wij op een vreedzame manier tot een oplossingsmodel te komen. Door de traditionele gezagsdragers te betrekken, inventariseren wij precies waar de schoen knelt."

De strijd voor erkenning van de grondenrechten wordt al langer dan 20 jaar gevoerd door de VSG en moet voor vele marrongemeenschappen als prioriteit worden gezien. "Het toewijzen van de grondenrechten moet een zekere mate van zekerheid bieden aan de gemeenschappen in het binnenland. Wat er is gebeurd met dorpen zoals Nieuw Koffiekamp, tijdens de transmigratie, mag nooit meer gebeuren maar dat gevaar dreigt wel," zegt Simson.

Nieuw Koffiekamp staat weer eens voor een mogelijke verhuizing, omdat het binnen een goudconcessie ligt die aan een multinational is toegewezen. "Hoe zou u het vinden als u een dag wakker wordt en u ziet plotseling een graafmachine of bulldozer voor uw deur? U krijgt de opdracht om te verhuizen van een plek waar uw familie jarenlang heeft gewoond?" vraagt ze retorisch. Met de traditionele gezagsdragers is nagegaan of de gemeenschappen daadwerkelijk klaar zijn voor de toewijzing van hun grondenrechten.

Tijdens die dialoog vroeg een kapitein van Langu waarom de overheid zolang doet over het toewijzen van de grondenrechten. "Omdat alle gudu fu a kondre de in a busi. Persoonlijk belang na wan bigi rol,"opperde iemand uit de zaal. Het oplossen van de grondenrechtenkwestie is volgens Aviankoi zeker een complexe zaak. "Er moet rekening worden gehouden met zoveel factoren; ook de overheid heeft er belang bij. Wij van ACT vinden het zonder meer belangrijk dat er constant dialoog hierover is. Daarom zullen alle aanbevelingen en suggesties dan ook aan de overheid aangeboden worden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina