Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Jungle?

19/12/2018 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Jungle?

Ivan Cairo  

In het leven zijn er van die dingen, waar je in je jonge jaren van hield, maar die je op latere leeftijd om één of andere reden niet meer zo lust. Boksen is in mijn geval één van die dingen. Boksen was één van m’n lievelingssporten. Niet als beoefenaar, gewoon als fan, als kijker. Vooral van de zwaargewicht- en middengewichtboksers heb ik flink genoten.

De kaskrakers tussen zwaargewichtlegenden als 'The Greatest' Muhammed Ali, George Foreman, Joe Frazier, Ken Noton, Leon Spinks, Larry Holmes en Trevor Berbick zorgden ook in Suriname voor mooie momenten voor de toen nog zwart-wit-tv. Niet te vergeten de gevechten tussen de middengewicht-kampioenen Sugar Ray Leonard, Marvin Hagler, Tommy Hearns, Bernard Hopkins, Oscar de la Hoya en Roberto Duran. Dat was die goeie ouwe tijd.

Mijn liefde voor de bokssport nam zienderogen af toen Iron Mike Tyson ten tonele verscheen. Er was niets leuks aan om urenlang tot in de kleine uurtjes op te blijven voor een gevecht van Tyson om na een paar seconden van rake klappen ontredderd voor de beeldbuis te zitten, want het gevecht was al voorbij. Je had nauwelijks de gelegenheid om je chips te eten of een slok van je bier te nemen. Zo snel rekende hij af met tegenstanders. Dus de lol van het kijken naar boksen ging er voor mij vanaf en ik keek steeds minder naar bokspartijen op tv.

Toen ik dus hoorde dat er een WBC-kampioensgevecht van landgenoot Tyrone Spong in Suriname zal worden gehouden, dacht ik met nostalgie terug aan de dagen toen ik nog van boksen hield. Even kwam het enthousiasme terug, vooral omdat een Srananman is doorgedrongen tot de wereldklasse in de bokssport en voor het thuispubliek zal vechten.

Het nieuwe enthousiasme verdween echter als sneeuw voor de zon toen ik het promotiespotje van het Tyrone Spong-gevecht voor het eerst hoorde: The King Returns to his Jungle. Bij die kreet dacht ik te zullen horen dat de bokspartij ergens in het bos in Marowijne of op een houtconcessie in het Kabalebogebied zou worden gehouden. Niks daarvan. Het gevecht vindt gewoon in Paramaribo plaats.

Als het ging om de promotie van een vakantietrip voor toeristen naar het ongerepte binnenland kon ik daar nog mee leven, maar Suriname neerzetten als een 'jungle' gaat mij een brug te ver. Als land hebben we nog een heel lange weg te gaan in onze ontwikkeling, maar Suriname is met al zijn hebi, problemen en meer dan 90 procent bosbedekking geen jungle.

Het woord 'jungle' heeft in de Engelse taal naast de directe betekenis ook een negatieve connotatie. Het wordt getypeerd als 'place notoriously lawless and violent' (een plaats die berucht is om zijn wetteloosheid en gewelddadigheid) en dat is Suriname absoluut niet. Makers van reclamespotjes zouden mijns inziens daarom bewuster de woorden moeten kiezen waarmee ze Suriname presenteren. Voor het overige wens ik Tyrone succes toe.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina