Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onderzoek vermoedelijke corruptie bij douane

Onderzoek naar vermoedelijke corruptie bij douane

18/12/2018 17:02 - Ivan Cairo

Het ministerie van Financiën onderzoekt mogelijke misstanden bij de douane.

Het ministerie van Financiën onderzoekt mogelijke misstanden bij de douane. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Bij de douane is een onderzoek gaande naar vermoedelijke corruptie en belangenverstrengeling bij de douane. Dit wordt bevestigd door minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. “We zijn al lang bezig met het onderzoek”, zegt de bewindsman. Meer wil hij voorlopig niet kwijt. Naar verluidt zou er sprake zijn van onregelmatigheden bij het afhandelen van importen van de zogenoemde pakkettendiensten.

Bepaalde van deze bedrijven zouden kennelijk tegen betaling worden voorgetrokken en de gelegenheid krijgen invoerrechten te ontduiken. Lading van bedrijven die weigeren smeergeld te betalen aan betrokken douaneambtenaren worden grondig gecontroleerd en uit rancune zouden deze langer dan noodzakelijk worden vastgehouden voordat ze worden vrijgegeven.

Een douanier die tevens beheerder is van het Asycuda-systeem bij de douane zou daarnaast ook inklaarder zijn wat neerkomt op belangenverstrengeling. Bovendien zou hij zijn nevenactiviteiten tijdens diensttijd ontplooien. Deze misstanden zijn begin deze maand door een klokkenluider onder de aandacht gebracht van minister Hoefdraad en de douaneleiding.

Er zijn zelfs beschuldigingen geuit tegen de douaneleiding als zou die onder één hoedje spelen met de vermoedelijke fraudeurs. "Hoe kan de douaneambtenaar die moet controleren zelf ook inklaarder zijn? Hoe controleert hij zichzelf? Hij kan letterlijk alles in het systeem doen", aldus de klokkenluider.

Door mogelijk opzettelijk getalm in het onderzoek zou deze functionaris in de gelegenheid gesteld zijn sporen in het systeem te wissen. Volgens een vertegenwoordiger van één van de pakkettendiensten zijn de vermoedelijke corruptieve handelingen sinds juli dit jaar gaande. Ook zijn bedrijf heeft er last van dat ladingen nu langer dan noodzakelijk worden vastgehouden.

De Ware Tijd verneemt dat de douanerecherche intussen instructies heeft gekregen om een onderzoek in te stellen. Volgens een ingewijde is dit echter een rookgordijn; de rechercheurs zou geen toegang zijn verschaft tot het Asycuda-systeem door de twee functionarissen van wie beweerd wordt dat zij zich bezig houden met de malafide praktijken. Hierdoor zou het onderzoek worden bemoeilijkt.

Dit is maandag door de klokkenluider onder de aandacht van de douaneleiding gebracht. Ook de recente sluiting van een pakkettenbedrijf in opdracht van de douaneleiding wordt bestempeld als doorgestoken kaart: er is - kennelijk bewust - niet eerst een aanmaning gestuurd, onderbouwd met onderliggende documenten. Daardoor zou de sluiting onrechtmatig zijn waardoor de douane het bedrijf al na een dag weer toestemming moest geven om de dienstverlening te hervatten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina