Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Voertuigenbelasting zal import beïnvloeden

Voertuigenbelasting zal import beïnvloeden

16/12/2018 00:00 - Lloyd Djendje

Voertuigenbelasting zal import beïnvloeden

Foto: Belastingdienst Suriname  

PARAMARIBO - Auto-importeurs zullen eventueel de import moeten aanpassen door de rij- en voertuigenbelasting. Het is niet uitgesloten dat klanten dan vooral zullen kiezen voor een P1- of P2-auto, omdat voor deze categorieën minder belasting wordt betaald.

Een mogelijk gevolg is dat er minder vraag zal zijn naar auto's uit de hogere categorieën en dat die daarom minder ingevoerd zullen worden. Dit blijkt uit een gesprek van de krant met Raymond Balesar, secretaris van de Vereniging van Auto-importeurs in Suriname. De herinvoering van de belasting moet gezien worden in het kader van maatregelen om de staatsinkomsten te vergroten.

Volgens Balesar willen de importeurs geen verlies lijden. "Als de ondernemer verlies lijdt, zal de werknemer dat ook merken en ook de staat zal inkomsten derven." Om toch de verkoop van zwaardere categorieën auto's stabiel te houden, zullen ondernemers in verenigingsverband moeten afstemmen hoe te reageren op de herinvoering van de belasting.

Dit thema zal op een ledenvergadering medio januari worden besproken. Hoewel het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme het directe aanspreekpunt is, zal de belangenorganisatie van auto-importeurs  bij eventueel moeilijk op te lossen vraagstukken zich wenden tot het staatshoofd.

Balesar stelt dat elke importeur vrij is zelf de prijs van welke auto dan ook te bepalen. Hij verwacht geen verschuiving bij de import van de zwaardere categorie voertuigen die in de productiesector worden gebruikt, zoals pick-ups, trucks en bestelauto's. "Het zijn wagens die in die sector dringend nodig en bijna niet te vervangen zijn."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina