Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Staatsolie optimistisch over grote olievondst

Staatsolie optimistisch over grote olievondst

14/12/2018 00:00 - Jason Pinas

Staatsolie optimistisch over grote olievondst

 

PARAMARIBO - Staatsoliedirecteur Rudolf Elias is nog steeds zeer positief over een eventuele grote olievondst voor de kust van Suriname. Na twee teleurstellende proefboringen, is hij er nog heilig van overtuigd dat de maatschappij binnen niet al te lange tijd succes zal boeken in haar zoektocht.

Op de 38ste jaardag van Staatsolie donderdag, liet Elias duidelijk merken dat er bij hem geen twijfels bestaan over een mega-oliebron die binnen handbereik ligt. "De vooruitzichten zijn ongelooflijk positief, want we zitten in hetzelfde bekken met Guyana. We hebben er gewoon alle geloof in", benadrukt Elias tegenover journalisten.

Dat buurland Guyana op steeds grotere oliereserves stuit en Suriname niet, komt volgens de Staatsoliedirecteur doordat ExxonMobil, het bedrijf dat de boringen daar verricht, de geologie van het totale gebied goed kent. Elias zegt dat die maatschappij dus precies weet waar ze moeten zoeken, terwijl de bedrijven waar Staatsolie mee in zee was gegaan, dat nog aan het uitzoeken zijn.

"Wij kennen de geologie van het gebied nog niet en 'Exxon' geeft dat ook niet aan ons prijs", verklaart Elias. Staatsolie heeft sinds kort ook een samenwerking met ExxonMobil, maar het zal volgens Elias nog minstens vijf jaar duren voordat dit bedrijf gaat boren in Suriname. De overige maatschappijen waarmee Staatsolie samenwerkt, zoals Kosmos en Petronas, gaan in die periode gewoon door met het zoeken naar extreme oliebronnen. "We hebben er alle geloof in dat we een keer de geologie ook zo goed zullen kennen dat we zullen weten waar het reservoir aan olie ligt."

Hij zegt dat Exxon nu een heel groot gebied aan het exploiteren is. Dat gebied grenst volgens de directeur aan Guyana en staat bekend als 'Blok 61'. Met de voorbereidingen van de overige negen nearshore boringen van Staatsolie loopt het tot nu toe goed. Elias zegt dat alle hoofdcontracten met de partners nu zijn afgesloten. "Het mooiste hoofdcontract is met het boorplatform en dat zijn ze nu aan het voorbereiden om naar Suriname te slepen. We verwachten dat dat ergens rond 1 april in onze wateren is."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina