Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Klimatologische data worden gedigitaliseerd

Klimatologische data worden gedigitaliseerd

14/12/2018 06:07 - Naomi Hoever

Klimatologische data wordt gedigitaliseerd

 

PARAMARIBO - Historische data die langer dan honderd jaar handmatig zijn verwerkt door de afdeling Meteorologische Dienst Suriname (MDS), worden gedigitaliseerd. Woensdag is het systeem voor ‘klimatologische datadigitalisering’ in gebruik genomen. Historische klimatologische data vanaf 1900 zullen via de computer worden verwerkt.

De informatie die op schrift is, wordt gescand, gefotografeerd en vervolgens opgeslagen. Het hoofd van de afdeling MDS, Mitro Sallons, zegt dat er een jaar is uitgetrokken om alle data te verwerken. Het archief dat door de 'meteo' verwerkt moet worden, is gelijk aan een vol klaslokaal, zegt Sallons.

Medewerkers van het Suriname Peace Corps zijn belast met het invoeren van de data. De overstap naar digitalisering wordt gedaan vanwege de enorme kwetsbaarheid van papiermateriaal. Er moeten data worden verwerkt over natuurverschijnselen en winddruk van tweehonderd stations. 

De digitalisering is nodig voor onderzoek om te weten hoe situaties zich in het verleden hebben voorgedaan en om analyses te maken. In het binnenland bevinden de meeste registratiestations zich nabij het vliegveld. De informatie komt van door de MDS getrainde lokale bevolking in het binnenland of van lokale medewerkers van de luchtvaartdienst die de weersomstandigheid doorspelen.

Sallons zegt dat de meetapparatuur wel van deze tijd is. Zij legt uit dat weersvoorspellingen niet altijd uitkomen. "Het kan dat het gebeurt, maar het hoeft ook niet." Haar afdeling draagt bij aan de veiligheid van Suriname door informatie over weersomstandigheden te verzamelen en door te geven aan de verschillende actoren.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina