Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Hoop

COMMENTAAR: Hoop

11/12/2018 12:00

COMMENTAAR: Hoop

 

HET STRAFPROCES OVER de Decembermoorden koerst langzaam maar zeker richting voltooiing. Bewust is niet ervoor gekozen het woord ‘einde’ te gebruiken, omdat partijen nog de mogelijkheid hebben om in hoger beroep te gaan. Toch zou het goed zijn als dit proces definitief ten einde komt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken of laten doorschemeren, is het niet een toevallige regering geweest die een proces is begonnen tegen de daders van de Decembermoorden. Het zijn de nabestaanden van de slachtoffers die elf jaar terug de verjaring van deze misdaden hebben gestuit. De politiek stond er vaak bij en vertaalde dat in haar voordeel.

'Nooit meer moeten de machthebbers van toen aan de macht komen', klonk het elke keer aan de vooravond van verkiezingen, om de bevolking ervan te overtuigen niet op de NDP te stemmen. De politieke leiders van toen voelden zich daar zo comfortabel bij dat een strafproces mogelijk nooit zou komen, als het van hen afhing. Wat zouden ze dan moeten gebruiken om de kiezer af te schrikken? Mijlpalen in het verleden en plannen voor de toekomst werden niet ingezet om de kiezer vóór te laten stemmen, men moest vooral tegen iets stemmen.

Dat is ook de belangrijkste reden waarom het goed zou zijn als dit proces voorgoed afgelopen is. Nabestaanden en daders hebben recht op voortzetting van hun leven in het gevang of niet en Suriname snakt naar een nieuwe start. Een verkiezingsproces dat niet meer gaat over odo's en het naar elkaar wijzen, maar over issues, onderbouwde discussies en targets is ons land van harte gegund.

Maar tot die tijd zijn veel mensen huiverig over het verdere verloop van het strafproces. De regering onder Bouterse heeft trouwens wel vermeende tactieken toegepast om de rechtsgang te belemmeren en wil liever een verzoeningsproces hebben. Die partijen die meer voelen voor een rechterlijke uitspraak, staan daar lijnrecht tegenover en zo zijn er meerdere kwesties waarin de gebeurtenissen rondom 8 december als splijtzwam dienen.

Als hij schuldig wordt bevonden in het eerste kwartaal van 2019, is dat natuurlijk niet in het voordeel van Bouterse en misschien ook niet in dat van de NDP als politieke partij. Toch zou het van groot leiderschap getuigen als zowel de NDP als Bouterse zich daarop voorbereidt. Laten wij ons als volk ook ervan bewust zijn dat er leven is na een vonnis; misschien zelfs een beter leven. Na elke donkere periode volgt verlichting, moet onze hoop en bede zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina