Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Universiteit Glasgow doet herstelbetalingen

Universiteit Glasgow doet reparatiebetalingen

07/12/2018 06:11 - Gerold Rozenblad

De universiteit van Glasgow.

De universiteit van Glasgow.  

PARAMARIBO - De universiteit van Glasgow is erachter gekomen dat zij tussen 1809 en 1937 zestien donaties heeft ontvangen die rechtstreeks afkomstig waren uit slavernijopbrengsten. Deze donaties zouden nu een waarde vertegenwoordigen van ongeveer 250 miljoen US dollar. Dit bedrag stelt deze universiteit nu beschikbaar als compensatie voor het slavernijverleden. Het is voornamelijk bestemd voor de University of the West Indies (UWI).

"Een markant moment in de lange weg voor het bereiken van reparaties", reageert Armand Zunder, voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname. Over herstelbetalingen wordt al jaren campagne gevoerd vanuit vooral Caribische en Afrikaanse landen, maar nooit eerder heeft een land of instituut compensatie betaald.

Voorstanders van herstelbetalingen vinden dat de rijke landen die groot zijn geworden door de trans-Atlantische slavenhandel, herstelbetalingen moeten doen aan landen waaraan voordeel is behaald. De universiteit van Glasgow kwam erachter dat zij in het verleden geliefd was bij onder meer Jamaicaanse slavenhouders die daarom donaties deden.

Hilary Beckles, vicekanselier van UWI, zegt in regionale media dat de beide universiteiten bezig zijn om een intentieverklaring te maken over de besteding van het geld. Een deel van de compensatie zou in geld kunnen, maar de universiteit van Glasgow zou ook in de vorm van goederen en diensten kunnen bijdragen aan regionale onderzoeken van de UWI.

Beckles is ook voorzitter van de Caricom Reparations Commission. Zunder zegt dat deze kwestie besproken is binnen dit orgaan. Hij vindt dat Suriname moet proberen zijn deel uit deze overeenkomst te halen en denkt bijvoorbeeld aan beurzen voor Surinamers aan de UWI, maar ook aan ondersteuning aan Surinaams reparatieonderzoek.

Deze voorstellen zal hij nog met de regering bespreken. Zunder meent dat de beweging voor herstelbetalingen, in plaats van ontwikkelingshulp, goed op koers is. Recent nog heeft onder andere de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, de Nederlandse overheid opgeroepen serieus deze kwestie te bekijken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina