Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Edgar Sampi uitgesloten van verkiezing

Edgar Sampi uitgesloten van verkiezing jeugdambassadeurs

06/12/2018 07:07 - Merredith Bruce

Edgar Sampi.

Edgar Sampi. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken gaat niet mee met een voorstel van het jeugdparlement om kandidaat-jeugdambassadeurs tegemoet te komen die opnieuw willen meedingen naar deze functie. Het besluit van het ministerie om de wervings- en selectieprocedure opnieuw te beginnen vond de leiding van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) oneerlijk naar kandidaten die reeds gekandideerd waren: zij zouden buiten hun schuld om opnieuw moeten solliciteren terwijl ze al door de screening heen waren.

Het NJP stelde daarom voor om de groep tegemoet te komen door bijvoorbeeld kandidaten die de maximale leeftijdsgrens van 25 jaar in de tussentijd al hadden overschreden, toch nog de gelegenheid te geven om mee te doen. Het ministerie denkt daar anders over. Edgar Sampi is de enige kandidaat die de leeftijdsgrens heeft overschreden. Hij is in november 26 jaar geworden en kan dus niet weer meedoen.

Sampi is ontstemd. "Het is duidelijk dat de aanval op mij is gericht. Ik zal dit aanvechten. Dit is niet acceptabel en vooral niet voor iemand die al jaren betrokken is bij het jongerenbeleid." Hij wil maatschappelijke groepen en jongerenorganisaties optrommelen om hem te ondersteunen. Sampi vindt dat zijn democratische rechten zijn aangetast. "Als we uitgaan van het 'oude' proces ben ik een rechtmatige kandidaat. Mijn recht om nu weer mee te doen is mij ontnomen en dat mag niet."

Sampi vertelt dat hij het ministerie al direct per e-mail heeft laten weten dat hij ontevreden is over het feit dat de wervings- en selectieprocedure opnieuw is opgestart, waarmee de eerdere kandidaatstelling nietig wordt verklaard. Hij liet weten dat dit oneerlijk is naar degenen die al door de screening heen zijn en deed het voorstel om deze groep te ontslaan van een nieuwe sollicitatie- en screeningronde. "Niemand heeft gereageerd op mijn mails", zegt Sampi.

Directeur Jeugdzaken Rachel Koningsbloem-Pinas bevestigt tegenover de krant dat het ministerie niet is meegegaan met het voorstel van het jeugdparlement. Ze stelt dat Sampi het volste recht heeft om te protesteren als hij vindt dat hem onrecht is aangedaan. "Ik kan er helaas niet veel aan doen. Hoe moeten wij rekening houden met één kandidaat die toevallig de maximale leeftijdgrens is gepasseerd?"  Pinas maakt duidelijk dat als het van het ministerie zelf afhing, de verkiezingen allang waren gehouden.

Ze wijst er echter op dat er zowel aan de zijde van het ministerie als het jeugdparlement (administratieve) fouten zijn gemaakt, waardoor uiteindelijk het besluit is genomen om het proces helemaal opnieuw te starten. Pinas begrijpt dat de rechten van reeds gekandideerden hiermee zijn aangetast, maar stelt dat naar het grotere plaatje is gekeken. Sampi heeft de indruk dat het ministerie bewust in zijn nadeel heeft gehandeld. Hij zal dit ook aankaarten bij het parlement en bij het Kabinet van de President.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina