Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Commissie verbaasd over kritiek oppositie

Commissie evaluatie kiesstelsel verbaasd over kritiek oppositie

06/12/2018 16:36 - Jason Pinas

Voorzitter Jules Wijdenbosch van de commissie Evaluatie Kiesstelsel legt uit waarom het noodzakelijk is dat het kiesstelsel wordt gewijzigd vóór 2020.

Voorzitter Jules Wijdenbosch van de commissie Evaluatie Kiesstelsel legt uit waarom het noodzakelijk is dat het kiesstelsel wordt gewijzigd vóór 2020. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De kritiek die vooral oppositiepartijen nu leveren op de wijziging van het kiesstelsel vóór de komende verkiezing, is volgens de presidentiële commissie Evaluatie Kiesstelsel onbegrijpelijk. Het voorstel was ruim vooraf bekend aan alle partijen die hebben deelgenomen aan de verkiezing van 2015. Dit werd woensdag gezegd tijdens een persconferentie van de commissie die belast was met de wijziging van het kiesstelsel.

Commissievoorzitter Jules Wijdenbosch stelt dat negentien politieke partijen en verschillende maatschappelijke groepen in de afgelopen twee jaar steeds betrokken zijn geweest bij gesprekken over de veranderingen, waarvan toen al duidelijk was dat ze vóór 2020 moeten worden doorgevoerd. Volgens Wijdenbosch heeft alleen DA'91 toen duidelijk aangegeven dat meteen doorvoeren van de wijzigingen niet verantwoord zou zijn. De NPS heeft zich op een gegeven moment ook teruggetrokken.

Geen van de andere politieke partijen heeft eerder geklaagd over het idee om de wijzigingen direct door te voeren. De commissie is daarom verbaasd over de kritiek die nu wordt geuit op voorstellen die zijn gepresenteerd. "Alle partijen die hebben deelgenomen aan de vorige verkiezing waren aanwezig op de besprekingen en geen van ze heeft geprotesteerd of gezegd dat de wijzigingen niet moeten komen vóór 2020. Gedurende de gehele ronde van twee jaar heeft niemand geklaagd", benadrukt Wijdenbosch.

Hij stelt dat de regering niet alle adviezen van de commissie heeft overgenomen. Wel weet hij dat enkele voorstellen al zijn doorgestuurd naar De Nationale Assemblee. Eén daarvan is het verbod op pre-electorale combinaties. Deze wijziging kan al met een gewone meerderheid in het parlement worden doorgevoerd.

Het team wil daarnaast de 1-procentsregeling vervangen door betaling van een bepaald bedrag. Ook dit voorstel kan met een gewone meerderheid door het parlement worden geaccordeerd. Verder heeft de commissie voorgesteld om ressortraadsleden niet meer via het personenmeerderheidsstelsel te laten kiezen, maar via het evenredigheidsstelsel. Ook heeft de commissie graag dat het systeem van voorkeursstemmen in heroverweging wordt genomen.

Volgens Wijdenbosch is het noodzakelijk dat het huidige kiesstelsel wordt gewijzigd vóór 2020. Eén van de redenen daarvoor is omdat pre-electorale combinaties geen duidelijke identiteit hebben. Kiezers brengen daardoor zomaar hun stem uit op sommige partijen, vindt hij. Het gaat dan slechts om verkiezingswinst.

"Waarvoor ga je naar een stemming, om zomaar op een partij te stemmen? Kan je de beginselen van de partij zien in een combinatie? De identiteit van een partij kan je niet in combinatieverband zien. Een partij zomaar oprichten omdat je wil gaan voor verkiezingswinst is niet juist", aldus Wijdenbosch. Hij wijst erop dat de commissie slechts voorstellen heeft gedaan. De uiteindelijke beslissing ligt bij het parlement.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina