Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Begrotingsbehandeling uitgesteld

Vragen over financiering reden uitstellen begrotingsbehandeling

05/12/2018 15:34 - Naomi Hoever

Vragen over financiering reden uitstellen begrotingsbehandeling

 

PARAMARIBO - Het financieren van de begrotingstekorten door leningen vormt een belangrijk deel van de discussie rond het uitstellen van de begrotingsbehandeling. Dit blijkt uit gesprekken met William Waidoe en Raymond Sapoen, beiden lid van de commissie van rapporteurs die de begrotingsbehandeling moet voorbereiden.

De behandeling van de begrotingen over het dienstjaar 2019 die deze maand zou aanvangen, is uitgesteld tot januari. Verder blijkt dat bepaalde vaste commissies van de verschillende ministeries het voorwerk noch niet af hebben. Waidoe hoopt dat de streefdatum van eind januari wordt gehaald. "Ik ben voorstander van een goede behandeling dan dat het wordt afgejast." Hij weet dat er periodes zijn geweest waarbij de behandeling langer op zich liet wachten.

Als er efficiënt gewerkt wordt kunnen volgens Waidoe de begrotingen binnen twee weken worden afgerond. Het fractielid van de PertjajahLuhur merkt op dat financiële cijfers bijna nooit tijdig worden aangeleverd. Toch merkt hij op dat er verbeteringen zijn op dit vlak. Hij denkt dat de vertragingen te maken hebben met het feit dat ministers naast de voorbereidingen voor de begroting, ook beleidswerk moeten afronden.

Hij zegt dat het aanstellen van onderministers verandering hierin kan brengen. De politicus stelt verder voor dat buitenlandse reizen van ministers in de periode waarin de begroting wordt behandeld, moet worden verboden.

Sapoen ervaart het niet als ongebruikelijk dat de begrotingen later dan gepland worden behandeld. "Als commissie zijn wij afhankelijk van een aantal ministers." Volgens Sapoen heeft het uitstellen van de begroting geen invloed op lopende zaken zoals het garanderen van de gezondheidszorg en onderwijs. "Stagnatie voor lopende zaken is er niet." De Commissie van Rapporteurs bestaat uit negen leden uit de coalitie en de oppositie.

Tijdens de begrotingsbehandeling worden de ontwerpbegrotingen van uitgaven en ontvangsten van de ministeries, die op 1 oktober zijn ingediend, behandeld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen