Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Topoverleg Bouterse en Granger verschoven

Topoverleg Bouterse en Granger verschoven

05/12/2018 22:21 - Ivan Cairo

Guyanese president David Granger

Guyanese president David Granger Foto: Oilnow.gy  

PARAMARIBO - De voor deze maand geplande topontmoeting tussen president Desi Bouterse en zijn Guyanese collega David Granger is verschoven. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, desgevraagd aan de Ware Tijd. “De ontmoeting is verschoven naar een ander moment”, zegt de bewindsvrouw. Een nieuwe datum is nog niet geprikt.

De twee leiders zouden zich tijdens het overleg in Paramaribo buigen over bilaterale zaken maar ook Caricom-aangelegenheden en multilaterale issues zouden aan de orde komen. De Guyanese regering maakte eerder bekend dat de 73-jarige president lijdt aan Hodgkin-lymfoom, een bepaalde vorm van kanker. Het Guyanese staatshoofd keerde dinsdag terug naar Cuba voor verdere behandeling.

Enkele weken geleden is Granger met chemotherapie begonnen in Cuba waar hij drie weken verbleef voor de eerste behandeling. De president moet nu terug voor de tweede ronde van behandeling. Het behandelschema in het Centro de Investigaciones Médico Quirúrgicas, in totaal vijf rondes, loopt tot mei volgend jaar, maakte het kabinet van de president van Guyana bekend. Sinds zijn terugkeer deed Granger het op doktersadvies rustiger aan en delegeerde veel van zijn taken aan vicepresident Moses Nagamootoo.

In een poging de economische en politieke banden tussen Suriname en Guyana aan te halen hebben Bouterse en Granger reeds twee keer bilateraal overleg met elkaar gevoerd. Op 1 juli 2016 vond in Nieuw-Nickerie de eerste ontmoeting plaats. Daar bespraken de staatshoofden Caricom-zaken, Unasur-aangelegenheden en bilaterale issues. Zij gaven toentertijd tijdens een persconferentie te kennen dat de twee landen de samenwerking onder andere op agrarisch gebied wilden verdiepen.

De zogenoemde Tigri-kwestie stond officieel niet op de agenda, maar tijdens het overleg hebben de staatshoofden onder vier ogen ook het grensgeschil tussen hun landen besproken. Een half jaar later ging Bouterse op bezoek bij Granger in Georgetown, waar op 16 december het tweede overleg werd gevoerd.

In een gezamenlijke verklaring spraken de leiders na afloop van een "vruchtbare" bespreking. Zo was overeengekomen dat een hooggeplaatste vertegenwoordiger zou worden aangewezen die tussen de twee staatshoofden een pendeldiplomatie zou voeren om de zorgpunten in de bilaterale betrekkingen makkelijker te kunnen aanpakken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina