Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Solidariteitsheffing voor zorgvervoer

Solidariteitsheffing moet probleem zorgvervoer terugdringen

05/12/2018 17:45 - Merredith Bruce

Aniel Koendjbiharie, voorzitter van de stichting Wan Okasi, pleit voor een solidariteitsheffing voor het zorgvervoer.

Aniel Koendjbiharie, voorzitter van de stichting Wan Okasi, pleit voor een solidariteitsheffing voor het zorgvervoer. Foto: youtube.com  

PARAMARIBO - De stichting Wan Okasi die opkomt voor de belangen van personen met een beperking wil de beschikbaarheid van zorgvervoer voor haar doelgroep optimaliseren. Er is een landelijke registratie op touw gezet om in kaart te brengen hoeveel personen gebruik willen maken van deze dienst. Voorzitter Aniel Koendjbiharie vertelt aan de Ware Tijd dat de beschikbaarheid van zorgvervoer nu zeer beperkt is wat invloed heeft op de bewegingsvrijheid van de groep.

"De dienst is nu van half zes 's morgens tot twee uur 's middags beschikbaar dus als je bijvoorbeeld overuren wilt maken aan het werk kan dat niet. Of anders ben je genoodzaakt om het extra geld dat je daarmee verdient, in taxivervoer te stoppen. Wij streven ernaar om elke dag zorgvervoer te hebben." In het weekend is dit zelfs helemaal niet beschikbaar.

De stichtingsvoorzitter zegt dat personen die willen ontspannen daarin beperkt worden. Naar schatting maken ruim tweehonderd personen met een beperking gebruik van deze dienst die door het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) wordt aangeboden. Er is ook een wachtlijst. De stichting heeft in een gesprek met het staatshoofd vorige maand het idee voorgelegd om een solidariteitsfonds op te richten. De bedoeling, legt Koendjbiharie uit, is dat alle werkenden een heffing betalen.

Hij stelt zich op het standpunt dat iedereen te maken krijgt met iemand die een beperking heeft of zelf ook een beperking kan oplopen. "Je kunt plotseling in zo een situatie terechtkomen." De gelden uit het fonds zullen aangewend worden voor vervoersbedrijven die op regelmatige basis zorgvervoer aan moeten bieden. "De bedrijven kunnen dan zelf aangeven in welk gebied ze hun diensten beschikbaar willen stellen."

De stichtingsvoorzitter legt uit dat het geld uit het fonds niet alleen in vervoer geïnvesteerd zal worden, maar ook voor andere zaken in het belang van deze groep. De stichting wil het fonds komend jaar al van de grond krijgen. "Als we dit voor mekaar kunnen krijgen, hebben de mensen meer mogelijkheden." De data die nu verzameld wordt is volgens Koendjbiharie heel belangrijk om erachter te komen hoeveel personen zorgvervoer nodig hebben en in welke gebieden ze zich bevinden.

Hij wijst erop dat er haast iedere dag mensen bijkomen die zorgvervoer nodig hebben. "Denk maar aan de dialysepatiënten, die groep wordt steeds groter of mensen die als gevolg van een aanrijding een beperking oplopen. Je kunt je bijna niet voorstellen hoeveel mensen zorgvervoer nodig hebben vanwege de toestand waarin ze verkeren. Wij willen daarvoor een structurele oplossing." De registratie kan tot en met 15 december. Afhankelijk van de noodzaak zal de periode worden verruimd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina