Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kabalebo krijgt LBO-school

Kabalebo krijgt LBO-school

05/12/2018 09:31 - Gilliamo Orban

Districtscommissaris Theresia Cirino van Kabalebo is verheugd met het initiatief.

Districtscommissaris Theresia Cirino van Kabalebo is verheugd met het initiatief. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De overheid treft voorbereidingen voor de bouw van een LBO-school te Kabalebo. De onderwijsinstelling bestaat uit technische en dienstverlenende studierichtingen waarvoor er behoefte is in het gebied. Een delegatie van de Caribische Ontwikkelingsbank (CDB), die het project zal financieren, zal zich woensdag oriënteren in Apoera. In augustus hebben vertegenwoordigers van het ministerie van Onderwijs Wetenschap Cultuur en een architect het gebied bezocht.

"De gemeenschap wil dat de school er komt vanwege de hoge kosten voor deze scholieren in Paramaribo. Sommige leerlingen gaan naar Nickerie om het LBO te bezoeken, maar anderen haken af", zegt districtscommissaris Theresia Cirino van Kabalebo, tegen de Ware Tijd. Zij is daarom blij met het initiatief van het Minowc. De bestuursdienst heeft volgens de dc snel hierop gereageerd en een plek aangewezen voor de school.

De grondbeschikking wordt in orde gemaakt door het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer. "Als alles volgens schema verloopt, zal de bouw van de school in de grote vakantie van 2019 van start gaan", hoopt Cirino. De school kan later ook worden gebruikt voor technische opleidingen voor volwassenen.

Volgens de dc is er momenteel een tekort aan technische krachten in het gebied. "Er is haast geen deskundigheid op het gebied van de koeltechniek zoals het repareren van airco's. Het installeren van elektriciteit in huizen door erkende personen, blijft uit, want ze zijn er niet", zegt Cirino.

De LBO streeft ernaar om leerlingen in de gekozen studierichting op te leiden tot assistent beroepsbeoefenaar met voldoende beroepsvormende vakken. Ook krijgen ze voldoende algemeen vormende vakken, zodat de afgestudeerden zich op het middelbaar beroepsonderwijs verder kunnen ontplooien.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen