Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Arbeid blijft waarschuwen voor mensenhandelaars

Arbeid blijft waarschuwen voor mensenhandelaars

30/11/2018 10:11 - Gilliamo Orban

Arbeid blijft waarschuwen voor mensenhandelaars

 

PARAMARIBO - “Er is nu geen directe aanleiding voor de tip, maar we moeten burgers alert houden voor de mensenhandel.” Dat zegt Imro Smith, hoofd voorlichting van het ministerie van Arbeid, over de donderdag uitgegeven arbeidstip van het departement. Er wordt gewaarschuwd voor misleidende sollicitatieoproepen, waarbij mensen in aanmerking kunnen komen voor een baan in het buitenland. Op die wijze worden personen, die naarstig zoeken naar werk, door de mensenhandelaars gelokt.

"Deze mensen zijn zware criminelen die geld verdienen door hun slachtoffers op de ergste manieren te misbruiken of laten misbruiken", luidt een citaat uit de arbeidstip. De sollicitatieadvertenties worden geplaatst in onder meer de kranten en op sociale media. "In de oproepen staat dat mensen massage werkzaamheden zullen moeten verrichten, terwijl achteraf blijkt dat het gaat om erotische massages. Of wordt er gedaan alsof het gaat om een baan in een callcenter voor het aanbieden van producten en diensten of modellenwerk, maar naderhand blijkt dat het gaat om een telefoonsekslijn of het zichzelf aanbieden voor cyberseks", somt Smith enkele voorbeelden op.

De misleidende sollicitatieoproepen kunnen volgens hem herkend worden aan het sterk overdreven loon dat wordt aangeboden. Verder geven de advertenties aan dat uiterlijke schoonheid, leeftijd en geslacht belangrijk zijn om in aanmerking te komen voor het werk. Bovendien wordt niet aangegeven wat de vereiste schoolopleiding is of hoeven de mensen geen opleiding te hebben genoten. Er wordt ook niet aangegeven wie de adverteerder is. Slechts de contactgegevens, meestal één telefoonnummer en of een e-mailadres staan vermeld. "Als mensen de genoemde zaken zien in een sollicitatieadvertentie, moet er een lichtje bij hen branden", waarschuwt Smith.

De voorlichter weet dat mensen hun reisdocumenten, zoals hun paspoort, aan derden moeten afstaan wanneer ze zijn aangekomen op de plaats van bestemming. Dat onder het mom dat de documenten veilig bewaard zullen worden. Ook wordt het hen verboden informatie te verstrekken aan huisgenoten of gezins- en familieleden over de persoon die hen heeft benaderd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina