Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Personeel Ashiana leert over 'diabetische voet'

Personeel Ashiana leert meer over verzorging 'diabetische voet'

29/11/2018 06:37 - Aidy Pinas

Personeel Ashiana leert meer over verzorging 'diabetische voet'

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het verzorgend personeel van Huize Ashiana heeft dinsdag tijdens een workshop van Lions Club Paramaribo East meer geleerd over verzorging van de voeten bij mensen met diabetes. Volgens inleider tevens arts Liesbeth Berggraaf denken veel mensen dat het een simpel ding is, maar het is juist een heel complex probleem, zeker bij ouderen en mensen die al geruime tijd met deze ziekte leven.

"We weten dat de helft van de mensen die langer dan tien tot vijftien jaar diabetes hebben, problemen krijgen met hun voet en die zijn zo complex. Het gaat om zenuw- , bloedvat- en huidproblemen." Het eindresultaat is amputatie en dit moet voorkomen worden zegt de arts. Ze hoopt daarom dat door de informatie die ze gegeven heeft, verzorgers de bewoners van het tehuis gaan screenen en zo vroeg mogelijk alarm slaan zodat tijdig kan worden ingegrepen. Hierdoor hoeven mensen hun voeten niet meer te verliezen.

Berggraaf: "We zien nog steeds te veel amputaties, maar eigenlijk zou dat niet meer mogen omdat we genoeg kennis in Suriname hebben om ervoor te zorgen dat het niet meer voorkomt. Maar helaas." De arts zegt dat mensen nog steeds tenen en voeten verliezen. Ook zijn er mensen die jaren rondlopen met een wond.

Er zijn volgens de inleider zaken waaraan een 'diabetische voet' kan worden herkend. Eén van de belangrijke dingen is dat de voet droog wordt, heel veel eelt vormt en kouder en roder wordt. Meestal denkt men in het laatse geval dat de temperatuur goed is, maar het tegendeel is waar. "Vaak klaagt men van 'mijn voet voelt koud aan' of 'ik heb anansi', maar dat zijn de zenuwen die het laten afweten."

Lions wil met de workshop, ter afsluiting van de diabetesmaand, helpen bewustwording verder op gang te brengen. Het beeld in Suriname is namelijk niet mooi. Alle veertien Lionsclubs in Suriname hebben op hun eigen manier aandacht besteed aan dit onderwerp. Sommige hebben een project uitgevoerd met jongeren, terwijl andere voor de oudere generatie hebben gekozen.

Marylin Fung A Loi, president van Lions club Paramaribo East, zegt dat haar organisatie heeft gekeken naar wat onderbelicht is. "En in dat kader hebben we besloten om hier de helpende hand te bieden. Wij hebben gekozen voor kennisoverdracht, zodat de verzorgenden in het tehuis met situaties kunnen omgaan en zaken tijdig kunnen herkennen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina