Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Kritiek rij- en voertuigen- belasting is zinloos’

‘Kritiek rij- en voertuigenbelasting zinloos’

28/11/2018 18:57

minister Gillmore Hoefdraad van Financiën

minister Gillmore Hoefdraad van Financiën  

PARAMARIBO - De kritiek dat slechts tien procent van de opbrengsten van rij- en voertuigenbelasting aangewend zal worden voor infrastructuur is zinloos, vindt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Hij wijst het NII erop dat de herasfaltering van de weg tussen Jenny in Coronie en Henar in Nickerie meer dan SRD 800 miljoen kost. "Dan praten we nog niet over de andere grote infrastructurele werken en onderhoudswerkzaamheden die landelijk worden uitgevoerd. Ook al zouden we zeggen 100 procent, het is als een druppel op een gloeiende plaat", aldus de bewindsman volgens het NII.

"De begroting ten aanzien van onderhoud van de wegen en upgraden van de infrastructuur loopt in de honderden miljoenen. Het is meer een symbolisch karakter waarmee we bezig zijn", aldus de minister. De geschatte inkomsten voor rij- en voertuigenbelasting over het jaar 2019 zijn SRD 82 miljoen. "Zelfs met het totaalbedrag gaan wij onze problemen op het gebied van infrastructuur niet kunnen oplossen." Volgens Hoefdraad gaat het om een vorm van belastinginning, waarbij het publiek een wezenlijke bijdrage levert.

De minister vindt het belangrijk dat de samenleving zich ervan bewust is dat zij, hoe weinig ook, een bijdrage levert aan de versterking van het belastingstelsel. Minister Hoefdraad benadrukt tegenover het NII dat de overheid haar uiterste best doet om bestaande wegen te onderhouden en nieuwe wegen aan te leggen die van belang zijn voor de verdere ontwikkeling van het land.

De voorbereiding voor de introductie van de rij- en voertuigenbelasting heeft de ambtenaren van de belastingdienst heel veel tijd en inspanning gekost, zegt Hoefdraad. "Zij hebben binnen heel korte tijd alle zaken op orde gesteld om 1 januari operationeel te zijn. Binnen pakweg een maand", aldus minister Hoefdraad.

Autobezitters kunnen sinds twee weken aan hun belastingplicht voldoen. Na evaluatie is de uiterlijke betaaldatum van 1 januari 2019, verschoven naar 1 maart 2019. De minister hoopt dat verruiming van de betalingsperiode zorgt voor een situatie van kalmte bij autobezitters en dat zij hierdoor hun zaken beter kunnen plannen.

De minister zegt verder dat er bepaalde knelpunten zijn geconstateerd, die pas bij de uitvoering zichtbaar zijn. "Als we letten op de enorme toeloop, dan kunnen we stellen dat de informatie de samenleving heeft bereikt." Hij vindt dat de communicatie met een breder publiek beter kan.

De gemeenschap zal via alle communicatiekanalen worden geïnformeerd, verzekert de bewindsman. Dat gebeurt in verschillende programma's en talen. "Dat is waaraan wij nu werken, zodat we er zeker van zijn dat dit product goed gaat bezinken binnen de samenleving", zegt de minister tegen het NII.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina