Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Als het kalf verdronken is, dempt men de put’

‘Als het kalf verdronken is, dempt men de put’

28/11/2018 10:06 - Gilliamo Orban

‘Als het kalf verdronken is, dempt men de put’

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Ik ga geen loperij meer hebben als ik wil weten of het geld al is gestort. Ik kan dat checken met mijn bankpas bij een pinautomaat”, zegt bushouder Henny Soekhoe. Volgens hem heerste tijdens de betaling altijd een drukte van jewelste bij het PLO-kantoor. Hij vindt het een goed idee dat de overheid het geld binnenkort rechtstreeks zal storten op zijn bankrekening.

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT en C) streeft naar een vlottere en efficiëntere uitbetaling. Eerder werd het geld gestort op de bankrekening van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO) en die organisatie was dan belast met de uitbetaling.

Wat Soekhoe zich wel afvraagt is hoe de overheid zal weten hoeveel ritten er zijn gereden om te peilen wat het brandstofverbruik is. Dit werd voorheen namelijk gedaan door de PLO. Op basis van het door de PLO doorgegeven aantal ritten per bus werd de brandstofcompensatie bepaald. "De organisatie heeft contactmannen die een lijst maken. Als de buscontroleurs dat nu zullen doen, is er geen vuiltje aan de lucht", zegt hij.

De bushouder hoopt dat met het nieuwe betalingssysteem belanghebbenden tijdig hun subsidie zullen ontvangen. Tot nog toe hebben ze alleen betaling gekregen over het eerste kwartaal van 2018. Een collega-bushouder juicht het initiatief ook toe. "We zullen niet meer afhankelijk zijn van de PLO die ons als honden behandelt. Je hoort vandaag dat je stukken niet geregeld zijn en als je morgen gaat, krijgt je weer nul op het rekest", zegt hij.

De bushouder beschuldigt PLO van malversatie met de subsidie. Hij had dan ook maatregelen verwacht van de overheid. "Als het kalf verdronken is, dempt men de put." Volgens hem doet de PLO alsof het geld haar eigendom is. "Maar wij zijn de rechthebbenden en toch moeten we bedelen voor de subsidie."

Volgens hem is de organisatie het niet eens met het nieuwe betalingsysteem, omdat ze niet meer zal kunnen sjoemelen. "Ze zijn niet happy dat ze geen slag meer kunnen slaan. Ook zijn de meeste bushouders voorstander van het nieuwe betalingsysteem", aldus de bushouder.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina