Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Betaling rij- en voertuigenbelasting

Twee maanden respijt voor betaling rij- en voertuigenbelasting

27/11/2018 10:49 - Ivan Cairo

Twee maanden respijt voor betaling rij- en voertuigenbelasting

 

PARAMARIBO - De wet Rij- en voertuigenbelasting treedt onverkort op 1 januari 2019 in werking. Autobezitters hebben wel tot eind februari van het nieuwe jaar de gelegenheid om de betaling te plegen. Dat zegt Financiënminister Gillmore Hoefdraad tegen de Ware Tijd.

De Belastingdienst stelt al enige tijd burgers in de gelegenheid om deze penningen te betalen, maar er is nogal veel ruis. Onder meer bestaat onbegrip dat de belastingsticker aan de buitenkant van de voorruit geplakt moet worden in plaats van aan de binnenzijde. Ook vinden sommigen het omslachtig om eerst bij de bank de betaling te plegen en daarna de stickers af te halen bij de Belastingdienst en zijn er te weinig betaallocaties.

Hoefdraad: "We hebben de betalingsperiode met twee maanden verruimd. Het is voor het eerst dat dit wordt gedaan. De voorbereidingen waren in een heel korte tijd en we willen de mensen wat extra tijd geven om de betaling te kunnen voldoen. De inwerkingtreding blijft 1 januari 2019."  

De minister voegt eraan toe dat de regering zaken "organisatorisch goed op spoor wil brengen". Vanwege het korte tijdsbestek van uitvoering is besloten een graceperiod van twee maanden voor autobezitters in te lassen zodat ze meer ruimte hebben om te kunnen betalen.

Met ingang van 2020 zal de betaling wel verplicht uiterlijk eind december 2019 moeten zijn voldaan. De controle of over het jaar 2019 de rij- en voertuigenbelasting is betaald zal op 1 maart beginnen. Burgers hebben de afgelopen dagen steen en been geklaagd over de nieuwe belasting. Onder meer over het feit dat slechts 10 procent van de belasting naar de Wegenautoriteit gaat en veel wegen en straten in slechte conditie verkeren.

Intussen hebben verschillende groepen publiekelijk de invoering van de nieuwe belasting afgewezen. Op sociale media wordt zelfs geopperd om protestdemonstraties te houden. Oppositiepartij VHP heeft de regering opgeroepen de herintroductie van deze belasting terug te draaien. De partij meent dat er geen rechtvaardiging is. Ook de Unie van Truckhouders en Zwaar Materieel in Suriname is tegen herinvoering van de rij- en voertuigenbelasting.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina