Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onduidelijkheid rond jeugdambassadeur sport

Onduidelijkheid rond jeugdambassadeur sport

26/11/2018 08:38 - Merredith Bruce

Onduidelijkheid rond jeugdambassadeur sport

 

PARAMARIBO - Bij de verkiezingen voor jeugdambassadeurs die binnenkort worden gehouden, komt de de categorie ‘sportambassadeur’ te vervallen. Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken zegt dat dit besluit is genomen omdat het Surinaams Olympisch Comité (SOC) zich al ontfermt over een jeugdsportambassadeur. Het ministerie wil volgens het NII voorkomen “dat er langs elkaar heen wordt gewerkt.”

Het SOC blijkt bij navraag van de krant echter niet op de hoogte te zijn van de opvatting van het ministerie over de vermeende bemoeienis van het comité. "Dit komt mij vreemd voor", zegt SOC-voorzitter Ramon Tjon-A-Fat. De categorie 'sportambassadeur' bij de jeugdambassadeursverkiezingen is door toenmalig minister Joan Dogojo ingesteld. Drie kandidaten dongen mee naar deze functie. De overige categorieën zijn die voor Caricom- en SDG-jeugdambassadeur.

Onlangs is besloten om het proces van voorbereiding van de verkiezingen opnieuw te beginnen. Dit besluit komt op voorstel van het ministerie en is negen dagen geleden in een vergadering aangenomen door het Nationaal Jeugdparlement (NJP). Het departement zegt in de verklaring van het NII dat het voorbereidingsproces dat reeds was opgestart "niet naar wens is verlopen."

Voorafgaand aan de vergadering zou minister Lalinie Gopal in gesprek met een vertegenwoordiging van het jongerencollege hebben toegegeven dat het ministerie verkeerd heeft gehandeld rond de kandidaatstelling. Ze wil hierover geen duidelijkheid geven aan de Ware Tijd. Er is vrijdag een nieuwe interministeriële commissie geïnstalleerd die verantwoordelijk is voor een transparant proces naar de verkiezingen toe.

Het nieuwe verkiezingsproces houdt in dat er opnieuw jeugdigen mogen solliciteren naar de functies in twee categorieën. Daarna zal na een selectieprocedure een nieuwe kandidatenlijst worden samengesteld. De bestaande lijst komt te vervallen en de elf kandidaten die er op staan mogen opnieuw solliciteren als ze willen meedoen.

Sommige van hen vinden het oneerlijk dat ze buiten hun schuld om weer door een screening moeten. Het NJP heeft voorgesteld om een of meerdere personen uit eigen gelederen aan te stellen, om erop toe te zien dat alles transparant verloopt. De krant verneemt dat de verkiezingen niet later dan januari gehouden zullen worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina