Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Nu moeten wij het samen doen’

‘Het is niet gelukt, nu moeten wij het samen doen’

25/11/2018 03:26 - Wilfred Leeuwin

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Foto: dWT  

PARAMARIBO - “Het is geen enkele politieke partij die hier zit en ooit de kans heeft gehad om het te doen gelukt, dus moet de bezinning bij 43 jaar Srefidensi nu zijn, om het samen te doen.” Woorden van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vrijdag aan het einde van de openbare vergadering. Nadat alle fracties hun srefidensi-felicitatie hadden uitgesproken hield Simons een korte toespraak. Daarin zei ze dat na 43 jaar, Suriname nog steeds een economie is die al jaren draait op de mijnbouwsector.

Volgens Simons moeten alle politici en politieke partijen toegeven dat het niet slechts daarbij is gebleven, maar dat onder andere de landbouwsector vrijwel verloren is gegaan. Waar Suriname vroeger zelf voor voedsel zorgde, wordt er nu meer uit het buitenland gehaald dan geproduceerd. De crisis waarin Suriname zich nu bevindt, verschilt volgens haar niet van voorgaande crises.

Steeds weer is het dat de economie die slechts draait op de mijnbouwsector in problemen komt, elke keer wanneer internationaal de prijzen voor grondstoffen dalen. Of er wordt vanuit Nederland gezegd dat er geen ontwikkelingshulp meer wordt gegeven. "Feestvieren moet zeker, maar we zullen ons meer moeten bezinnen waar we als Surinamers naartoe gaan", zei Simons. 

Dat het niet gelukt is Suriname verder te ontwikkelen ziet de assembleevoorzitter niet als een falen. Volgens haar is het een ontwikkelingsproces dat alle ontwikkelingslanden meemaken. "Het is geen lood om oud ijzer, maar we zijn blijkbaar niet sterk genoeg en moeten gaan beseffen dat we een sterke gediversifieerde economie moeten hebben. Alle landen in de regio kennen een neergang, maar een neergang mag niet erger zijn dan wat het al is. Dat kan pas wanneer we op meerdere poten kunnen staan. Stuivertje wisselen met steeds een andere politieke partij helpt niet. We zullen moeten kijken wat we samen gaan doen voor het land", aldus Simons.

"We hadden graag in een positie willen verkeren waar het financieel en economisch beter ging en er perspectieven waren voor het volk. We hadden veel verder kunnen zijn maar de realiteit is anders. Ik hoop dat wij Surinamers verstand en wijsheid kunnen bijbrengen dat het om ons land gaat en ons doen en laten het resultaat zal zijn van wat Suriname morgen zal zijn", zei VHP'er Mahinder Jogi.

Amzad Abdoel van de NDP riep de gemeenschap op geloof en vertrouwen te blijven hebben in de regering en wees er op dat de economie nu weer aan het aantrekken is. Diana Pokie van de Abop merkte op dat de sleutel voor bevrijding en verlossing in 2020 bij de volgende verkiezingen zal zijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina