Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuwe belasting zal koopkracht aantasten

Rij- en voertuigenbelasting tast koopkracht verder aan

24/11/2018 05:24 - Merredith Bruce

Goederen in een winkel. De recent ingevoerde Rij- en Voertuigenbelasting zal door worden berekend in de prijzen van goederen in de winkels.

Goederen in een winkel. De recent ingevoerde Rij- en Voertuigenbelasting zal door worden berekend in de prijzen van goederen in de winkels. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Winkeliers vrezen dat met de invoering van de Rij- en Voertuigenbelasting de koopkracht nog meer zal afnemen. Door de moeilijke economische situatie lijden ze daar al enige tijd onder. Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Winkeliers, zegt dat de recent ingevoerde belasting “sowieso” door zal worden berekend in de prijzen van goederen in de winkels. “Zeker een minimale verhoging.”

Hasnoe verwacht dat vooral de importeurs en distributeurs extra uitgaven zullen hebben door de ingevoerde belasting die zij zullen doorberekenen in hun kostprijs. "De winkelier gaat minder verdienen, want zijn winstmarge wordt kleiner, omdat zijn inkomen minder wordt."  Volgens Hasnoe ligt het, zoals vaak wordt gesuggereerd, niet aan de winkelier dat de prijzen van goederen in de winkels omhoog gaan.

"De bevolking maar vooral de consument moet begrijpen dat het niet de schuld is van de handel, maar het komt door maatregelen van de overheid die doorwerken naar winkelprijzen. De belasting is als het ware eenzijdig opgedrongen, want wij (en andere groepen) zijn niet gekend."

Over de belasting zelf is Hasnoe niet helemaal enthousiast. Hij merkt dat er al een deel van de inkomsten uit de zogenoemde government take gaat naar de Wegenautoriteit. Van de Rij- en Voertuigenbelasting gaat 10 procent naar deze instantie. Hasnoe vraagt zich af waar de overige 90 procent naartoe zal gaan. "Die 10 procent die ze willen hebben is al verwerkt in de government take."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina