Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Onafhankelijke zwaktes

COMMENTAAR: Onafhankelijke zwaktes

24/11/2018 12:00

COMMENTAAR: Onafhankelijke zwaktes

 

PARAMARIBO - HET IS ZONDAG precies 43 jaar geleden dat Suriname een onafhankelijk land werd. De vrijheid viel ons ten deel, zonder slag of stoot. Trost als pauwen zongen we met zijn allen het ‘God zij met ons Suriname’ en lieten het ‘Wilhelmus van Nassouwe’ voorgoed achter ons. Met bauxiet als de kurk waarop de economie dreef, zouden we voortaan onze eigen ontwikkelingsrichting bepalen.

Maar eerst is het van belang dat het land zelf definieert waarin het wil uitblinken. Onafhankelijkheid is in 2018 iets heel anders dan wat het in 1975 was. In een steeds meer globaliserende wereld is het streven niet meer gericht op totale onafhankelijkheid, maar het is eerder het aanknopen van banden met landen waarin wederzijds voordeel de boventoon moet voeren.

Binnen dat kader is het dus belangrijk dat wij eerst weten waarin wij als land sterk willen zijn, zodat we de partners kunnen zoeken die dat versterken. Ook moeten we weten wat de huidige generatie Surinamers moet meekrijgen in de denkbeeldige bagage, om actief bij te kunnen dragen aan die ontwikkelingsrichting.

Helaas is voor dit hierboven beschreven proces op dit moment maar weinig ruimte. Door gebrekkige financiën horen wij bij samenwerking met buitenlandse partners vooral wat we zullen ontvangen. Zelden of nooit is het uitgangspunt dat wij als gelijkwaardige partner ook moeten bijdragen in die relatie. Het principe van een sterke partner verandert op zo een manier in een ongezonde afhankelijke band; precies datgene waarmee we in 1975 hadden afgerekend.

Het grootste belang bij dit proces is dat we beseffen dat ieder van ons een rol daarin te vervullen heeft. Zondag moeten we onszelf in de spiegel aankijken en de vraag stellen wat onze eigen bijdrage is geweest aan deze 43 jaar onafhankelijkheid. Dat is een van de mooie dingen van de democratie en zelfstandigheid; het is een collectieve verantwoordelijkheid waarvoor niet alleen beleidsmakers aansprakelijk zijn.

Doordat u gaat stemmen, bent u medeverantwoordelijk voor de richting die het land uitgaat. Daarbij is het de bedoeling dat de balans opgemaakt wordt: hebben uw keuzes het land een meerwaarde opgeleverd? Het antwoord op deze vraag is voor u en de natie van levensgroot belang.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina