Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Srefidensi schaaktoernooi van de baan

Srefidensi schaaktoernooi van de baan

22/11/2018 20:18 - Guillano Bruce

Srefidensi schaaktoernooi van de baan

 

PARAMARIBO - Ook dit jaar stond het op de activiteitenkalender van de Surinaamse Schaakbond (SBB) vermeld maar de Srefidensi Chess Celebration vindt niet meer plaats. Dat laat SSB-voorzitter Frank Lo Kim Lin weten. Dit jaar zou van 18 tot en met 25 november de zesde editie van het grootste schaaktoernooi in Suriname plaatsvinden maar dit toernooi gaat om meerdere redenen niet door.

Op de eerste plaats zijn de vijf jaar, de periode waarmee de schaakbond met Gilmore Hoefdraad had afgesproken om het toernooi te organiseren verstreken. Het idee om de Srefidensi Chess Celebration te organiseren ontstond in 2013 toen de schaakbond met Hoefdraad een samenwerking aanging om middels het opzetten van een internationaal toernooi de schaaksportin Suriname een duw in de rug te geven.

Hoefdraad, zelf een oud-schaker en fervent schaakliefhebber was vijf jaar geleden toen hij en de SSB de samenwerking aangingen nog governor van de Centrale Bank van Suriname maar bleef ook nadat hij in 2015 minister van Financiën werd zijn ondersteuning geven. Dat deed hij door onder andere sponsoren te helpen aantrekken. De schaakgemeenschap in Suriname maar ook die in het buitenland keek uit naar de zesde editie van het evenement. "Maar we hadden een deal voor vijf jaar en die zijn al voorbij", herhaalt Lo Kim Lin.

Wat ook meespeelde in het besluit om het toernooi toch niet meer te organiseren is het gegeven dat de SSB al"heel veel tijd en moeite had gestoken in de voorbereidingen voor de schaakolympiade en andere activiteiten." De schaakbond stuurde in september nog een delegatie naar de olympiade in Georgië. Ondertussen gaat de schaakbond op kort termijn de vorige edities van de Srefidensi Chess Celebration samen met Hoefdraad evalueren.

Lo Kim Lin kan nu al zeggen dat de doelen die de SSB en de huidige minister van Financiën nastreefden zijn bereikt. "We wilden op de eerste plaats het niveau van onze topschakers optrekken en Suriname op de kaart zetten zodat er meer schakers in het bijzonder maar ook sporters in het algemeen naar ons land komen om aan internationale toernooien mee te doen. Daarnaast wilden we een mogelijkheid creëeren om contacten te leggen met andere landen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina