Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Koto-show ode aan Afro-Surinaams erfgoed

Koto-show ode aan Afro-Surinaams erfgoed

22/11/2018 21:59 - Tascha Samuel

Een van de prachtige moderne koto’s vervaardigd door Irwin
Goedhart tijdens de koto-wedstrijd van 2013.

Een van de prachtige moderne koto’s vervaardigd door Irwin Goedhart tijdens de koto-wedstrijd van 2013.   Foto: Facebook/ coll. Indra Hu  

PARAMARIBO - Hij is granbrada maar velen kennen Irwin Goedhart ook als een kundige vervaardiger van prachtige koto. Hij heeft vaker meegedaan aan koto-ontwerpshows waarbij hij altijd in de prijzen viel. Ook tijdens de jaarlijkse Avond Vierdaagsde laat hij zijn kunnen zien. “Mensen blijven maar vragen naar de koto-shows en omdat anderen het niet doen heb ik besloten zelf een koto-modeshow op te zetten.”

De Bigi Koto Show zal op 29 november in de Congreshal gehouden worden. "Wat ik wil benadrukken is dat men vrij is om te komen in welke kleding dan ook. Natuurlijk if yu abi wan moi koto anga san yu wani kon prodo, kom maar. Maar als je een leuke kimona hebt maakt het ook niet uit na wer yu mu weri krosi en dan kom je genieten van de show", zegt de onderwerper lachend. Hij is druk bezig met de voorbereiding van de show en weet dat het een leuk evenement wordt. Tijdens show zal er heel mooie kleding gepresenteerd worden.

Goedhart legt de laatste hand aan de meer dan twintig verschillende koto die met live muziek zullen worden geshowd. "Dit keer geen kopro tu - bazuinkoormuziek - maar oude traditionele kawna poku en lobi singi gepresenteerd door Ama", licht Goedhart toe. Wie zijn eerdere creaties van de diverse koto-shows en de Avond Vierdaagse kent, weet dat de ontwerper zich niet laat beperken door traditie. Hij gebruikt geen conventionele stoffen en heeft totaal geen moeite met een stevige bling, glimmende stoffen en bijpassende accessoires die het geheel afmaken.

"De koto ken ik van mijn bigisma en ik denk dat het een deel is van het Afro-Surinaamse erfgoed dat wij moeten koesteren." De show bestaat uit twee delen en men zal diverse koto zien, zoals een kerki-koto, een kukru-koto, of een koto waaraan je duidelijk kan zien dat de draagster een onderwijzeres is. "Er zijn daarnaast ook een kerstkoto en nog veel meer verassingen", belooft Goedhart .De koto-dracht is niet langer deel van het dagelijkse straatbeeld. Tegenwoordig wordt de koto vooral gedragen tijdens bijzondere
evenementen en feesten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina