Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Suikerziekte

COMMENTAAR: Suikerziekte

15/11/2018 12:00

COMMENTAAR: Suikerziekte

 

NAAR SCHATTING 75.000 personen - weliswaar gebaseerd op cijfers van 2014 - lijden aan diabetes mellitus, van wie de helft niet eens weet dat ze de ziekte heeft. Er blijkt een verontrustende stijging, ook onder jongeren. Gisteren is Wereld Diabetesdag herdacht. De internationale dag die aan suikerziekte is gewijd, is een goed moment om de samenleving wakker te schudden, alert te houden en te wijzen op de noodzaak van een gezonde levensstijl. Alertheid is nodig omdat velen denken dat het een ver-van-mijn-bed-show is. Vroeg ontdekken van de ziekte kan veel ellende voorkomen; daarom is het nodig alle voorlichtingsprogramma’s hieromtrent met aandacht te volgen.

Particuliere instellingen dragen hieraan bij, maar wat doet de regering om het volk gezond te houden? Mensen zijn zich onvoldoende van bewust wat diabetes betekent voor de lijder ervan en diens omgeving. De stichting Diabeteseducatie Suriname heeft alle reden zich ernstig zorgen te maken. Toch is er een lichtpuntje want ruim drieduizend personen worden behandeld. Een mineurstemming is dat niet voldoende mensen worden bereikt met de One Stop-shops.

Het is verantwoord tijdens de preventie de totale samenleving te confronteren met het gevaar van diabetes en handvatten te geven hoe zich te wapenen tegen de ziekte. In dit geval is zeker van toepassing de slogan 'dringi dresi, wakti siki', ofwel voorkomen is beter dan genezen. Een noodzakelijk gegeven is verandering van de leefstijl. Mensen moeten leren om zelfdiscipline op te brengen, verleidingen bij het eten te weerstaan en adviezen van deskundigen op te volgen.

De ziekte bestrijden is niet goedkoop. Denk maar aan het speciale dieet en de medicatie. Vandaar de noodzaak van bewustwording. Het is niet de bedoeling hier een schrikbeeld op te roepen, zoals dat gebruikelijk is op sigarettenverpakking, maar er mag wel gewezen worden op het gevaar van amputatie van ledematen. De gezondheidszorg in Suriname is in moeilijk vaarwater, toch eist goed bestuur dat bij de besteding van de beschikbare begrotingsmiddelen prioriteit wordt gegeven aan voorkoming van chronische ziektes als suikerziekte.

Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken zal in samenwerking met Volksgezondheid meer moeten investeren in preventie en gerichte bewegingsactiviteiten. Assembleeleden kunnen dit als een oproep zien om bij de aanstaande begrotingsbehandeling te pleiten voor meer aandacht van de overheid voor diabetes. Voor veel ziekten geldt dat preventie vaak het beste geneesmiddel is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina