Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Twaalf maanden cel voor mishandeling

Twaalf maanden cel voor mishandeling

09/11/2018 15:44 - Van onze redactie

Twaalf maanden cel voor mishandeling

 

PARAMARIBO - Araldo A. luisterde aandachtig naar kantonrechter Marie Mettendaf toen die haar vonnis motiveerde. Zij vertelde hem dat hij geen kwaad met kwaad mag vergelden en moet afstappen van de gedachte dat hij het recht in eigen handen mag nemen. “Daarvoor is de politie er als iemand iets met je heeft gedaan dat tegen de regels is.” De magistraat veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ze week hiermee af van het strafvoorstel van openbare aanklager Claudia Bruining. Araldo A. staat terecht voor zware mishandeling.

Araldo A. zou in mei van dit jaar een man zwaar hebben verwond met een houwer. Het slachtoffer en enkele familieleden van de verdachte hadden al enige tijd een oude vete, hierdoor gingen de familieleden al eerder op de vuist. Daarbij werd Araldo A. gekapt aan zijn benen. Hij heeft daarvan complicaties overgehouden.

Volgens de verklaringen van het slachtoffer stond hij met een neef toen Araldo A. langsreed, keerde en vaart maakte om hem aan te rijden. Het latere slachtoffer wist zich te redden en maakte zich uit de voeten. Hij werd echter achternagezeten door Araldo A. die hem uiteindelijk te pakken kreeg en kapverwondingen toebracht.

Advocaat Dwight Kraag hield de rechter voor dat de A. niet zomaar een andere man wilde verwonden. Hij stelde dat de oude vete tussen de twee families niet uit het oog verloren moet worden en dat juist dat de reden is waarom zijn cliënt verwond is. De raadsman stelde de rechter voor om het slachtoffer ook te horen voordat zij een besluit zou nemen. 

"Het is niet uit de lucht komen vallen meester. Er zijn beelden waarbij te zien is hoe mijn cliënt is mishandeld voor dit geval. We moeten nagaan waarom het zover gekomen is. Wij moeten geen bewijs putten uit een verklaring van een getuige zoals de vervolging heeft gedaan bij iemand die juist deel is van de tegenpartij."

Advocaat Irwin Kanhai verzocht de rechter om corrigerend op te treden en A. vrij te spreken van rechtsvervolging. Hij vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) heeft gefaald, omdat de strafeis alleen gebaseerd is op verklaringen van het slachtoffer. "Als instituut zou het OM wel een goede overweging moeten maken. Ze dragen kennis van zaken." Kanhai vindt dat de vrijheidsbeneming van Araldo A. in strijd is met de beginselen van behoorlijk bestuur. 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina