Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Belastingverlichting weer op agenda Ravaksur

Ravaksur brengt belastingverlichtende maatregelen weer op agenda

09/11/2018 17:08 - Van onze redactie

Ravaksur brengt belastingverlichtende maatregelen weer op agenda

 

PARAMARIBO - De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) wil spoedig met president Desi Bouterse in overleg treden. In een schrijven aan het staatshoofd stelt de organisatie dat verschillende groepen aan wie in de afgelopen periode loonsverhogingen zijn toegekend, hiervan slechts marginaal hebben kunnen profiteren. Veelal nemen al op aankondiging van die loonsverhogingen prijzen een vlucht.

De samenbundeling van vakorganisaties merkt zowel bij landsdienaren als in de particuliere sector dat de koopkracht zienderogen achteruit gaat. Ze eist vande regering dat die dringende maatregelen treft om de prijscontrolemechanismen aante scherpen."Niet alleen werknemers, maar ook gepensioneerden en anderen met relatief lage vaste inkomens worden ernstig door deze illegale prijsverhogingen getroffen", staat in de brief.

Echter, het probleem ligt volgens Ravaksur niet alleen in de prijsverhogingen. Benadrukt wordt dat een groot deel van de loonsverhoging door de lage belastingvrije voet wordt weggemaakt. Daarbovenop komen de inkomens van werknemers na de loonsverhoging in hogere belastingschijven terecht. Ravaksur hekelt dat belastingverlichtende maatregelen die in het verlengde van de btw zouden worden genomen op de lange baan zijn gezet.

Er was onder meer afgesproken dat bij de introductie van de btw de belastingvrije voet, belastingschijven en -tarieven ook gelijk zouden worden aangepast. Dat moest een verschuiving van de belastingdruk van de directen aar de indirecte belastingen bewerkstelligen. Echter, zonder een nieuwe datum te noemen, kondigde de regering in april aan dat invoering van de btw voorlopig wordt aangehouden.

Los van het uitstellen van de belastingverlichtende maatregelen,is als het aan de regering ligt, de Wet Rij- en voertuigenbelasting per 1januari  2019 weer van kracht. "Dit zal een nog hogere druk via de indirecte belastingen betekenen,terwijl -gemeten op basis van internationaal gangbare standaarden - bekend is dat deze in Suriname reeds enorm hoog is."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina