Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VP onder indruk ontwikkelingsplan Aboikoni

VP onder de indruk van ontwikkelingsplan Aboikoni

08/11/2018 00:04 - Jason Pinas

Granman Albert Aboikoni (m) heeft zijn beleidsdocument aangeboden aan vicepresident Ashwin Adhin.

Granman Albert Aboikoni (m) heeft zijn beleidsdocument aangeboden aan vicepresident Ashwin Adhin. Foto: dWT  

ASINDOHOPO - Granman Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners heeft een resolutie, waarin onder andere zijn ontwikkelingsplan staat, aan vicepresident (vp) Ashwin Adhin aangeboden. Het document is vastgesteld tijdens de driedaagse 'lio kuutu' die Aboikoni het afgelopen weekend heeft georganiseerd.

Op de laatste dag is de vp met raadsadviseur Eddy Jozefzoon, minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, NDP-jongerenleider Faisal Abdoelgafoer en enkele NDP-parlementariërs naar het dorp gegaan, speciaal om de resolutie in ontvangst te nemen. De vicepresident is onder de indruk van het plan. 

Het bezoek van Adhin duurde ongeveer een uur. De vp heeft alleen de resolutie in ontvangst genomen. Waarom hij geen andere activiteiten in het dorp heeft ontplooid, kon hij niet concreet aangeven. "Ik heb begrepen dat het vliegtuig straks vertrekt, dus we zijn nu al redelijk laat. Maar minister Dikan blijft, dus hij zal zich oriënteren en aan mij rapporteren."

Adhin stelt dat de resolutie van de granman een voorbeeld moet zijn voor andere achtergestelde groepen. Met name de duidelijke tijdlijn die is bepaald voor het behalen van de doelen, maakt indruk op hem. "Het plan zit heel ordelijk in elkaar en er zijn concrete doelen gesteld. Dit is een voorbeeld van hoe je een sterk beleidsdocument moet maken en wij willen dit zeker ondersteunen." Ook de verzoeningspoging van de granman en het feit dat de stam zelf de ontwikkelingsprojecten wil financieren, zijn volgens de vicepresident toe te juichen.

Volgens een ingewijde heeft de regering de lio kuutu volledig gefinancierd. "Dit is gewoon een politieke stunt. Waarom hebben ze de andere krutu niet zoveel ondersteund? De granman heeft niet zoveel geld, hoe zou hij het betalen. Weet je hoeveel geld gepaard gaat met zo een activiteit?" Volgens de zegsman zou er ruim SRD 500.000 vrijgemaakt zijn voor de krutu.

Minister Dikan weerspreekt deze beweringen en zegt dat de ondersteuning helemaal geen politieke actie is. De bewindsman zegt dat ook de liba krutu van granman Bono Velanti ondersteund is geworden. Over de hoogte van het bedrag, beweert hij niets te weten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina